IZVINI SE, BEDO LJUDSKA! Srpska javnost zgrožena uvredama koje je Sergej Trifunović uputio novinarki Srpskog telegrafa

Autor:

Vesti

23.01.2019

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prostak, primitivac i bednik u jednom čoveku... Javnost Srbije, ili bar onaj njen normalniji deo, zdušno je osudila prostačko vređanje novinarke Srpskog telegrafa koju je glumac i političar u pokušaju Sergej Trifunović nazvao kurvom.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ/ Twitter
Sergej Trifunović

Podsetimo, sve je počelo nakon što je naša novinarka poslala Trifunoviću veoma uljudnu poruku sa pitanjem da li ima komentar na pismo koje je o njemu objavila spisateljica Biljana Srbljanović. Umesto odgovora, glumac je najpre na društvenim mrežama objavio njenu poruku sa jasno vidljivim brojem telefona, a onda je nazvao kurvom, da bi se nešto kasnije novom porukom izvinio kurvama zato što ih je pomenuo u tom kontekstu.

Udruženje novinara Srbije zatražilo je od Trifunovića da se javno izvini našoj novinarki i ističe da je ovakav način javne komunikacije neprihvatljiv, naročito kada su u pitanju javne ličnosti, koje imaju uticaja na kreiranje javnog mnjenja i koje svojim ponašanjem treba da daju primer.

 

 

- Svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali mora se poštovati dostojanstvo novinara i njihovo pravo da svoj posao obavljaju u skladu sa javnim interesom - navodi se u saopštenju UNS.

Napadnuta novinarka: Njegovo ponašanje je neprihvatljivo

Ivana Žigić, novinarka Srpskog telegrafa, koju je izvređao Trifunović, kaže da ju je prvo neprijatno iznenadilo kada je glumac objavio njen broj telefona.

- Kao neko ko nema profil ni na jednoj društvenoj mreži, upravo jer ne želim da kojeko ima privatne informacije o meni, krajnje me je neprijatno iznenadilo kada sam videla da je gospodin Trifunović javno objavio moj broj telefona. Na zahtev da ga pod hitno ukloni, a poruke slobodno nastavi da objavljuje, ukoliko ga to već čini srećnim, usledila je salva uvreda. Takvo ponašanje nekoga ko je javna ličnost i pritom pretenduje i na političku funkciju zaista je neprihvatljivo, pogotovo imajući u vidu da je s moje strane komunikacija od prvog do poslednjeg momenta bila profesionalna i kulturna - ističe Žigićeva.

Promovisanje nasilja u društvu i nad ženama očigledno je deo političkog programa Saveza za Srbiju, koji stoji iza Trifunovića, ocenile su članice Predsedništva SNS Maja Gojković, Nela Kuburović i Biljana Popović Ivković. One su pozvale civilni sektor i sve koji se bave javnim poslom da osude progon od čelnika saveza svih onih koji drugačije misle od njih.

Maja Gojković rekla je da je ovo samo jedan u nizu, ali ne i poslednji ovakav napad Saveza za Srbiju na žene u našoj državi. Nela Kuburović istakla je da gotovo svaki dan imamo primer kako će siledžijski savez ponaša prema ženama. Biljana Popović Ivković najoštrije je osudila uvrede koje su upućene novinarki Srpskog telegrafa, navodeći da je i sama bila izložena linču.

- Pored toga što su nasilnici, Đilas, Trifunović i drugi u SZS su i ženomrsci - kazala je ona.

Ćuti NUNS, ali i Đilas, Jeremić, Obradović...

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić i drugi dan po objavljivanju uvreda na račun naše novinarke nije se oglasio i osudio govor mržnje Sergeja Trifunovića.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Vuk Jeremić i Dragan Đilas

Takođe, izostala je i bilo kakva reakcija lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Boška Obradovića. Niko od njih nije juče odgovorio ni na pitanja koja smo im tim povodom poslali.

Janša plaća novinarki 6.000 evra jer ju je nazvao prostitutkom

Evo kako se to radi u Evropi. Slovenački sud naložio je bivšem premijeru Janezu Janši da zbog uvredljivog tvita plati odštetu od 6.000 evra, uz kamatu, novinarki RTV Slovenija Eugeniji Karl. U poruci koju je na Tviteru objavio 2016, Janša je Karlovu i urednicu RTV Slovenija Mojcu Pašek Šetinc nazvao "opranim prostitutkama čije su jeftine usluge na ponudi Fejsbuk stranice javne kuće".

Vučić: Pokazao da nije ni normalan ni pristojan

Svako ima pravo da odgovori, ali ne i da vređa. Ovako je sramne poruke Trifunovića upućene našoj novinarki prokomentarisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Davosa, gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić

Vučić je podsetio da čelnici Saveza za Srbiju uvek iskoriste priliku da brutalno vređaju žene, ali da se te njihove uvrede nastavljaju sve brutalnije.

- Trudio sam se da odgovaram na pristojan način svima i da odgovaram na pitanja svih novinara. A onda na sve to dobijemo nešto sumanuto: one koji pričaju o pristojnoj Srbiji, a sami nisu pristojni. Kurvom je Trifunović nazvao ženu koja ništa nije uradila. Džentlmeni i pristojni, normalni ljudi to ne govore! Dame su, dakle, kurve, a muškarci hitlerovci ili psi koji laju "av, av" - rekao je predsednik Srbije.

Studio B: Propali glumac nastavlja da preti novinarkama!

Sergej Trifunović se juče ponovo obrušio na direktorku i glavnu i odgovornu urednicu Studija B Ivanu Vučićević. On je, nakon što je izvređao novinarku Ivanu Žigić, napisao da "ovoliku buku nije digla ni urednica Studija B kada je bila fuksa".

Studio B se oglasio saopštenjem u kojem konstatuje da "ovo nije prvi, a očigledno ni poslednji, napad Sergeja Trifunovića, propalog glumca i narkomana, koji u svojoj nemoći i kukavičluku preti novinarkama i ženama".

- Ovo je samo nastavak politike Sergejevih političkih mentora Đilasa, Jeremića i Obradovića i drugih koji su u proteklom periodu upućivali najveće uvrede i pretnje premijerki Ani Brnabić, Maji Gojković, Mileni Ivanović, novinarki Studija B Barbari Životić - navodi se u saopštenju i dodaje da je za Trifunovića i dalje najbolji lek onaj koji mu je Vučićevićeva prepisala prošli put, a to je da od prve žene koja ga vidi, u ime svih žena, treba da dobije šamarčinu za sve uvrede.

Oštre reakcije na Trifunovićev napad

Brankica Janković, poverenica

Upozoravam da javno iznete reči utiču na formiranje stavova javnog mnjenja i kulturne obrasce i neophodno je da postoji odgovornost, kao i svest o odgovornosti za javno iznete reči

Milomir Marić, novinar

Nevolja je s njim što, čim počne da priča nešto što ide iz njegove glave, napravi haos. Bolje mu ide i pametniji ispada kada izgovori nešto što mu neko drugi napiše

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Milomir Marić

Dea Đurđević, voditeljka

Ako je neko javna ličnost i ne želi da odgovori, ima puno pravo na to, ali bez vređanja novinara. Ovo je strašno, a posebno što je u ovom slučaju reč o ženi

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak

Trifunović se svojski potrudio da dokaže kako je sve ono što je Biljana Srbljanović rekla za njega potpuno tačno

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Nebojša Krstić

Milorad Vučelić, novinar

Pogubno je po srpsku javnost ovakvo odomaćeno blaćenje i vređanje žena, a strašno je kada se to dešava novinarkama. Skandalozno i nedostojno čoveka koji ima ime i prezime

Jugoslav Ćosić, novinar

Nisam pratio šta je Sergej pisao, spremam se za emisiju i nisam stigao da pogledam. Apsolutno nemam nikakvu sliku o tome, tako da nemam ni komentar tim povodom

Dragan J. Vučićević, novinar

Trifunović je ovim pokazao da nije ništa drugo nego bolesni, isfrustirani divljak. Ogavnim napadima na koleginicu Ivanu još jednom je dokazao da je politika SZS zapravo politika najgoreg nasilja

RepublikaFoto: pink.rs/printscreen
Dragan J. Vučićević

Milovanović: Nasilje prema ženama

Saša Milovanović, direktor Srpskog telegrafa, kaže da je glumac i novopečeni političar izvređao ničim izazvan ženu koja ga ničim nije uvredila, već mu je samo zatražila komentar.

- Očigledno ima drugog dobavljača, pa mu je stavio nešto pogrešno. Dao je njen privatni telefon, etiketirao je kao kurvu i pozvao ljude da je zovu. To je nasilje prema ženama i to u vreme kada se svi u državi bore protiv takvog nasilja.

Lađević: Napad na slobodu medija

Milan Lađević, glavni urednik Srpskog telegrafa, poručuje da sramni napadi na našu novinarku pokazuju visok stepen primitivizma Sergeja Trifunovića.

- Javnost mora da osudi ovakvo sramno ponašanje Trifunovića jer, ko jednom uvredi žene, učiniće to opet. Ovakvi postupci Trifunovića su direktan napad na slobodu medija.

Javnost u šoku

* Jelena Vukoičić, analitičarka

Na snazi je užasno primitivna atmosfera u političkom životu, koja ne sme da bude tolerisana kao normalno ponašanje jer počiva na bolesnoj mržnji bez osnova

* Zorana Mihajlović, ministarka

Ako već želite da uđete u politiku, onda povedite prvo računa o svom ponašanju i nemojte da širite nasilje i mržnju u javnom prostoru

* Irena Vujović, SNS

Najoštrije osuđujem primitivno Trifunovićevo vređanje žena. Novinarka Srpskog telegrafa je samo jedna u nizu žena koja je pretrpela najodvratnije uvrede od predstavnika Đilasovog, Jeremićevog i Obradovićevog saveza

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Irena Vujović

* Miloš Vučević, SNS

Tim alfa mužjacima i velikim herojima mogu samo da kažem da se vidimo na izborima, pa da vidimo koliko ste popularni, veliki i hrabri

* Dušica Jakovljević, voditeljka

Trifunović je prešao svaku granicu. Niko nijednu ženu ne sme, posebno javno, da naziva kurvom. Smatram da mora da joj se izvini

RepublikaFoto: twitter.com/MePinkm
Dušica Jakovljević

* Nada Macura, doktorka

Želim da živim u zemlji gde se žene neće nazivati kurvama, bez obzira na profesiju. Trifunovićevo ponašanje je za svaku osudu

* Suzana Perić, dizajnerka

Kao majka maloletne devojčice najstrašnije osuđujem ovakav rečnik Trifunovića jer te njegove reči ponižavaju apsolutno sve žene, a ne samo novinarke. Trifunovićeve izjave su više za dijagnozu, a ne za reakciju javnosti koja je, sigurna sam, zgrožena

RepublikaFoto: Promo
Suzana Perić

* Vesna Stanojević, Sigurna kuća

Ne mogu da shvatim da neko sebi daje za pravo da na ovakav način komentariše jednu ženu. Trifunović treba da je svestan da njegove reči otvaraju vrata nasilnicima jer nasilje iz verbalnog lako preraste u fizičko

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading