(FOTO) Vučić u Aleksincu: Uloženo 4.200.000 evra za lokalnu samoupravu, a njima se posebno zahvalio

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

07.02.2019

12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas učesnicima skupa na kojem učestvuju čelnici 91 lokalne samouprave uključene u projekat "Norveška za vas - Srbija" i poručio im da se kroz takve projekte uči kako se transparentno i odgovorno obavlja posao u lokalnim samoupravama.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić potvrdio prijateljstvo Srbije i Norveške

On je otpočeo kampanju "Budućnost Srbije", a na početku se zahvalio Norvežanima na pomoći, donacijama, borbi protiv nasilja...

- Norveška iskren prijatelj Srbije. Hvala što nas učite da radimo, što nas učite procedurama, što će značiti više ušteđenog novca i više bolje potrošenog novca u budućnosti - rekao je Vučić i zahvalio za pomoć Norveške koja traje od 2000. godine i koja iznosi 250 miliona evra kroz različite donacije.

Kako je rekao, važno je što je na današnjem skupu veliki broj predsendika opština, ne samo projekta i novca koji će biti izdvojen za njih u iznosu od 4.200.000 evra, već i zbog toga što će kroz projekte naučiti kako se transparentno i odgovorno obavlja posao u lokalnim samoupravama.

- Vole naši predsednici opština kad dobiju novac sa strane a posebno nenamenske pare od vlade pa da troše kako hoće, ali nama je važno da dobijaju preko vas i UNOPS-a da znamo kako se troši - rekao je Vučić.

On je kao primer naveo da postoji veliki broj vrednih žena, koje imaju svoje radionice i koje su spremne da rade i po 12 sati, ali da neko mora da pomogne da ti njihovi prizvodi izađu na tržište i da se te žene dodatno zaposle.

Vučić kaže da je Srbija zahvalna Norveškoj jer njihova podrška ide u različitim pravcima - od borbe protiv nasilja nad ženama, preko vladavine prava, demokratije i do podrške u najtežim trenucima kao što je to bilo u Obrenovcu.

- Posebno sam srećan jer se sada ulaže u Aleksincu u negu starijih osoba ali i zbog Novog Pazara i škole ''Stefan Nemanja'' - dodao je on.

Vučić se zahvalio norveškom ambasadoru Arne Sanes Bjornstadu. "Hvala vam, ja vas molim da razmotrite molbu da date još malo para", rekao je Vučić kroz osmeh i dodao da veruje da ga ambasador neće odbiti.

- Hvala na svakoj vrsti podrške i pomoći, izuzetno to cenimo i želimo još mnogo toga da naučimo od vas i da ljudi u Srbiji vide i osete deo života, način na koji živite u Norveškoj i u jednom delu razvijenog sveta - rekao je Vučić.

Skupom se obeležava dugogodišnje uspešno partnerstvo Norveške i Srbije i predstavljajuprimeri relevantnih projekata sprovedenih uz podršku norveških donacija, kao i tekućih projekata i programa koji se u našoj zemlji realizuju uz pomoć Norveške.

Vučić je zamolio predsednike lokalnih samouprava da se na svaki način bore za svoje opštine.

- To znači da pre svega morate da vodite računa o svojim rashodima. Iskoristite svaki kontakt. I ja svaki put kad sretnem (nemačku kancelarku) Angelu Merkel tražim nešto za Srbiju – rekao je Vučić.

Predsednik je naglasio da su najveći problem u nerazvijenim opštinama loši putevi.

- Za to je potreban ogroman novac, ali moramo da osnažimo naše opštine – naglasio je Vučić i posebno zamolio norveškog ambasadora da pomognu razvoj Bosilegrada, Dimitrovgrada, Babušnice i Svrljiga.

Prethodno je nekoliko stotina građana dočekalo predsednika Vučića na ulicama Aleksinca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (18)

Loading
sanja

07.02.2019 13:41

Samo neka se ulaze i napreduje.

Ana

07.02.2019 13:46

Norveška je država od koje može dosta toga da se nauči.

Maja

07.02.2019 13:50

Svaka cast, tako radi prava vlast.

Biljana

07.02.2019 14:44

Norveska je veliki partner Srbije, mnogo nam pomazu da reformama i kreativnim resenjima prevazidjemo probleme.