Čanak opet o lideru Dveri: Ne zanima nas da Vučića menjamo Obradovićem

Autor: Tanjug

Vesti

14.02.2019

23:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kaže da tu stranku zanima da li Srbija ide u EU i da li se ide ka decentralizaciji zemlje, i da njihov put nije, kako je rekao, da ovu vlast naslede Dveri i Boško Obradović.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Nenad Čanak

- Nas zanima jasan odgovor na pitanja da li se ide u EU integracije, da li se ide ka decentralizaciji zemlje, a to da zamenjujemo Tadića Nikolićem, Nikolića Vučićem, a Vučića - daleko bilo Boškom Obradovićem, to nije put i nije politika koja nas interesuje - rekao je Čanak za "Blic".

On kaže i da nije sporno da je društvo prepuno napetosti koje opterećuju normalan život građana, kao ni to što je to nezadovoljstvo moralo da se nekako izlije na ulice, ali da LSV kao politička organizacija ne vidi političku platformu i konkretan politički projekat koji bi mogla politički da podrži.

Čanak kaže i da LSV ne smatra da je bojkot vanrednih izbora ako budu raspisani, jedino rešenje.

- Bojkot izbora ne znači neučešće na izborima, nego borbu protiv izbora, a ta borba je mnogo kompleksnija nego što se čini i uveren sam da za nju nema snage - rekao je on.

Drugo, što se tiče priče o bojkotu zbog nefer uslova, Čanak kaže da 29 godina u Srbiji nijedna vlast nije dala fer izborne uslove, a da su ipak tri puta pobeđeni na izborima koji su organizovani po njihovim pravilima i sa njihovim medijima. 

 

 

Dodaje i da su uspešne demonstracije bile one organizovane radi zaštite izbornih rezultata.

- Dakle, svaki pokušaj rešenja na ulici bez prethodnih izbora u proteklih 29 godina se pokazao kao jalova stvar - naglasio je on. 

Čanak je kazao da LSV nije razgovarao sa Savezom za Srbiju i da su razgovori koje vode usmereni ka formiranju jedinstvenog vojvođanskog fronta čiji je cilj zajednička borba za demokratsku i decentralizovanu Srbiju i Autonomnu pokrajinu Vojvodinu. 

Upitan da li veruje da će rešenje za Kosovo biti postignuto ove godine, Čanak odgovara potvrdno ali dodaje da ono verovatno neće biti kompleksno i zadovoljavajuće za barem jednu, a možda i obe strane.

- Ali očekujem neki pomak i verujem da će se to dogoditi uprkos očitom interesu aktuelne ruske spoljne politike da se neuralgične tačke Balkana - Kosovo i Republika Srpska stalno drže kao fitilji kojima se može potopiti balkansko bure baruta - rekao je Čanak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading