SIMIĆ: Srbi su proslavili svoj praznik Sretenje, šta to ima da slave danas na Kosovu?!

Autor: Tanjug

Vesti

17.02.2019

09:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je povodom obeležavanja 11. godišnjice samoproglašene nezavisnosti Kosova da je u Kosovskoj Mitrovici osvanula nedelja kao svaka druga i da su Srbi svoj praznik, Sretenje i Dan državnosti Srbije, obeležili pre dva dana.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Igor Simić

- Kada govorimo o nekoj nezavisnosti Kosova, pitamo se o čemu se tu radi i šta ima da se slavi - rekao je Simić za Tanjug.

On dodaje da u Prištini više nema te euforije koja ja bila pre 11 godina, kada su Albancima obećavali "med i mleko" da će imati viznu lebaralizaciju, bolju ekonomiju, da će biti članice svih međunarodnih organizacija, odnosno sve ono što nisu mogli da ostvare u prethodnih 11 godina.

Podseća da je početak stvaranja nezavisnog Kosova bio protivpravan, jer je Deklaracija koja je tada doneta bila apsolutno jednostrani akt koji međunarodno nije priznat i protivan rezoluciji 1244.

Da situacija na KiM nije tako sjajna pokazuje podatak da nezaposlenost prelazi 50 odsto, a među mladima čak 70 odsto, ukazuje Simić, te podseća da Priština ne može biti srećna ni zbog povlačenja priznanja u prethodnom periodu.

- Vidite da se ta njihova nezavisnost kruni. Potreba za dijalog je velika ukoliko želimo da dođemo do kompromisnog rešenja koje će značiti mir i bezbednost za sve koji žive na Zapadnom Balkanu”, rekao je Simić.

RepublikaFoto: pixabay.com

Priština, inače ovu godišnjicu obeležava u drugačijim okolnostima, a Simić kaže da je ono što je bilo pre nekoliko godina nezamislivo, na primer da Priština kvari odnose sa SAD, sada realnost.

- Imali smo situaciju da su kosovski lideri ponizili u jednom danu visoku predstanicu EU Federiku Mogerini, da arogantno odbiju savete molbe i predloge SAD za ukidanje takse. Imate i udarac na NATO kada je Jensu Stoltnebergu poručeno da nema pravo da određuje kuda će se kretati njihove vojne formacije - podsetio je Simić.

Ocenjuje da je došlo do totalne promene situacije u odnosu na 2008. godinu, kao i da se često zaboravlja da je Srbija podigla svoj ugled zahvaljujući mudroj politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučićeva politika je, kaže, dovela do toga da SAD i ostali evropski predstvanici sagledaju istinu, da Srbi nisu "loši momci" i da je potreban mir i ekonomsko osnaživanje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading