Palmi počasna zlatna medalja grada Beča koja se retko dodeljuje

Autor: Republika

Vesti

05.03.2019

10:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig uručio je predsedniku Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine i predsedniku parlamentarne grupe srpsko-austrijskog prijateljstva Draganu Markoviču Palmi počasnu zlatnu medalju za doprinos razvoju odnosa Srbije i Beča i Srbije i Austrije.

RepublikaFoto: Promo foto
Dragan Marković Palma primio počasnu zlatnu medalju

U Skupštini grada Beča, gradonačelnik austrijske prestonice Mihael Ludvig priredio je prijem za delegaciju Srbije na čelu sa predsednikom Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine i predsednikom parlamentarne grupe srpsko - austrijskog prijateljstva u Skupštini Srbije Draganom Markovićem Palmom.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig je tom prilikom Draganu Markoviću Palmi uručio počasnu zlatnu medalju grada Beča, za koju je rekao da se retko dodeljuje.

- Zahvaljujem Vam se na svemu što radite za vaš narod kao i za odnose Beča i Srbije i Srbije i Austrije. Zbog svega toga dodeljujem Vam počasnu zlatnu medalju grada Beča koja se retko dodeljuje. Beč kao Beč je u svetu na visokoj pozicii, ali verujem da možemo jedni od drugih dosta da učimo. Za nas je kao i za vas veoma važna borba protiv bele kuge, jer je Beč grad koji brzo raste i ako dolazi do pada nataliteta i smanjivanja broja ljudi, dolazimo do problema u svemu i u finansijskoj infrastrukturi. Veoma rado sam prihvatio Vaš poziv da dođem u Jagodinu i vrlo rado ću doći - izjavio je gradonačelnik Beča Mihael Ludvig.

Marković je svom domaćinu poklonio plaketu grada Jagodine kao i medaljon sa grbovima Jagodine i Srbije.

- Ovaj grb grada Jagodine Vam dajem gospodine gradonačelniiče da vodite računa o Srbima koji žive i rade u Beču, kao što je i tradicija u Beču. U Beču studira najviše studenata iz Srbije u Evropi, van Srbije. Mi smo trenutno u glavni grad Austrije doveli 850 ljudi i to je najveća delegacija ikada. Srbi koji žive i rade u Beču imaju najveću slobodu u Evropi. Zapazio samo da je u Beču odlično organizovano sve, pa i gradski prevoz. Želim da Vas informišem da je u Jagodini, gradu koji ima 80 000 stanovnika besplatan autobuski prevoz za sve građane. To nema u programu vaše Socijaldemokratske partije, ali to nisam patentirao i možete slobodno da koristite. Međutim vas ne može niko u svetu da dostigne jer ste napravili 220 000 stanova za socijalno ugrožene stanovnike Beča i Austrije. Svaka vam čast. Imate i odličan progam protiv bele kuge -  rekao je Marković.

RepublikaFoto: Promo foto
Palma sa delegacijom  Beču

U Saveznom parlamentu Austrije u Beču održan prvi sastanak predsednika parlamentarnih grupa prijateljstva Srbije i Austrije u srpskoj i austrijskoj skupštini Dragana Markovića i Kristijana Kovačevića.

PALMA: ALBANCI NISU PROBLEM SAMO SRBIJI, ONI SU PROBLEM CELOJ EVROPI

Predsednik Jedinstvene Srbje i Skupštine grada Jagodine i predsednik parlamentarne grupe srpsko - austrijskog prijateljstva u Skupštini Srbije Dragan Marković Palma nalazi se na čelu 850 - člane delegacije koja u Beču boravi u organizaciji Skupštine grada Jagodine, a o trošku donatora od 4. do 6. marta. Prvog dana posete, politički deo delegacije imao je dva veoma važna sastanka. U Saveznom parlamentu Austrije u Beču održan je prvi sastanak predsednika srpsko - austrijskog prijateljstva u Skupštini Srbije i Austrije, Dragana Markovića Palme i Kristijana Kovačevića. U srpskoj delegaciji bili su, između ostalih i državni sekretar ministarstva spoljnih poslova Srbije Ivica Tončev,  poslanici SPS Dejan Radenković i Jedinstvene Srbje, Vojislav Vujić, Đorđe Kosanić, kao i ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, a u austrijskoj, pored Kovačevića i zamenik predsednika Slobodarske partije Austrije i šef poslaničke grupe u Saveznom parlamentu Johan Gudenus i poslanik te stranke Harold Štefan.

- U Austriji je od prvog marta stupio na snagu Zakon o zabrani terorističkih i fašističkih obeležja i organizacija, kao što su hrvatske ustaše i islamski ISIS i još neke, ali u tom zakonu nedostaje još jedna teroristička organizacija, a to je UĆK i predlažem da austrijanci izvrše izmene i dopune tog zakona i da u taj zakon dodaju i albansku UĆK. Poznato je koliko je ta teroristička organizacija ubila i proterala Srba sa Kosova i Metohije. Noćas je oznaka UĆK osvanula i na Konzulatu Republike Srbije u Beču. Koju to poruku šalju Albanci i Beču i Srbima ? Poznato je da su Albanci, pored Srbije, zainteresovani i za delove Crne Gore, Grčke i Makedonije. Oni nisu problem samo Srbiji, oni su problem celoj Evropi" poručio je Marković i dodao da je siguran da će njegov domaćin, predsednik austrijsko - spskog prijateljstva u Saveznom paralmentu Austrije reagovati po ovom pitanju. "U razgovoru sa Kristijanom Kovačevićem, a o njegovim pitanjima vezanim za ponašanje opozicije u Srbiji, ja sam pitao i Kovačevića i Gudenusa, da li u Poslovniku o radu austrijskog parlamenta postoji da poslanici mogu da pitaju Vladu svakog utorka i četvrtka, a svakg poslednjeg četvrtka u mesecu direktno ministre u Vladi. Dobio sam odgovor "ne na taj način". Opozicija u Srbiji kritikuje slobodu medija, a deo opozocije je napustio parlament, čije se sednice direktno prenose na državnoj televiziji. I još nešto, opozicija na ulici traži smenu predsednika Republike koji je na izborima dobio imenom i pezimenom preko 60 posto glasova građana Srbije. Od mojih sagovornika sam tražio i da postave pitanje u Saveznoj Skupštini Austrije, kako su to kosovski albanci ukinuli granicu sa Republikom Albanijom. Gde to piše i po kom to aktu ? Rezolucija 1244 doneta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija je i dalje na snazi i mora da se poštuje dok se ne donese neki novi dokument - rekao je Marković i pozvao na još bolje odnose između Srbije i Austrije.

KOVAČEVIĆ: SRBIJI JE MESTO U EVROPSKOJ UNIJI

- Želja nam je da Srbija što pre postane član Evropske unije. Takođe, želimo da se što pre nastavi dijalog između Beograda i Prištine, jer je upravo to jedna od glavnih tema u evrointegracijama Srbije. Veoma mi je drago što nam je u goste došao Dragan Marković Palma i što smo uspostavili direktnu komunikacijju između parlamenatrnih grupa srpsko - austrijskoj prijateljstva i da vidimo šta sve u narednom periodu Austrija može da pomogne Srbiji - rekao je predsednik parlamentarne grupe austrijsko - srpskog prijateljstva u Skupštini Austrije, Kristijan Kovačević.

GUDENUS: ZA DOBRE DRŽAVNE ODNOSE VAŽNI SU U LIČNI ODNOSI

"Za ukupne dobre odnose veoma su važni i lični odnosi, a oni su kada je u pitanju Dragan Marković Palma na izuzetno visokom nivou. Ja već sada mogu da kažem da će delegacija Austrije već ove godine doći u Jagodinu. Inače sam oženjen Srpkinjom i imamo dete, a gospodin Kovačević je poreklom iz Srbije. Gospodin Palma dva puta godišnje u Beč dovodi po nekoliko stotina studenata. To je za nas veliki znak prijateljstva i na taj način stvaramo nove mostove i nove saradnje. Srbija ima punu našu podršku na putu ka Evropskoj uniji" poručio je zamenik predsednika Slobodarske partije Austrije i šef poslaničke grupe u Saveznom parlamentu Austrije, Johan Gudenus.

RepublikaFoto: Promo foto
Delegacija na Čelu sa Palmom u Beču

U srpskoj delagaciji bili su i načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević, savetnik ministra energetike i rudarstva u Vladi Srbije Živoje Jovanović, gradonačelnik Jagodine Rako Stevanović, portparol Jedinstvene Srbije Života Starčević, predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Jagodini Nikola Radosavljević i predstavnik Srba u Beču Živojin Trifunović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading