Kosovski analitičar Malići raskrinkao Haradinaja i Tačija

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

05.03.2019

11:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vreme je da Priština ukine sto odsto povećane takse na robu iz Srbije da bi se odblokirao nastavak dijaloga sa Beogradom koji, prema očekivanjima zapadnih diplomata, treba da rezultira sveobuhvatnim sporazumom i međusobnim priznanjem, kaže politički analitičar Skeljzen Malići.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj i Hašim Tači raskrinkani

Malići u tekstu objavljenom na Indexonline kaže i da nije tačno da međunarodna zajednica i strane diplomate vrše pritisak samo na Prištinu da ukine sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije, već se pritisak istovremeno vrši i na Beograd da Srbija prizna kosovsku nezavisnost.

Malići ističe da zapadna diplomatija smatra da bi nastavak dijaloga trebalo da rezultira sveobuhvatnim, kako kaže, "međudržavnim sprazumom koji podrazumeva i međusobno priznanje".

To bi, kaže Malići, eliminisalo razloge za dalje postojanje mere kojima je prištinska vlada nametnula takse na robu iz Srbije.

Vlada Srbije, objašnjava on, tarži prvo ukidanje taksi pa nastavak dijaloga, držeći za to vreme dijalog u blokadi.

- Stoga, pritisci diplomata za suspenziju taksi radi deblokade dijaloga nisu jednostrani. Ti pritisci se odnose na Kosovu i Srbiju, jer imperativ budućeg sporazuma je međusobno priznanje. Suspenzija takse značila bi deblokadu dijaloga i daje šansu sporazumu, a ako se to ostvari, podrazumeva se i priznanje kosovske nezavisnosti - rekao je Malići.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading