Patrijarh blagoslovio zadruge!

Autor: D. S.

Vesti

14.03.2019

17:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva će imati aktivnu ulogu u razvoju zadrugarstva i obnovi sela, poručio je Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj, posle sastanka sa poglavarom SPC Irinejem.

RepublikaFoto: Promo foto
Patrijarh Irinej i Milan Krkobabić

Krkobabić je podsetio da su osnivači prvih zadruga u Srbiji bili sveštenici i učitelji i da zato Crkva treba da nađe svoje mesto u razvoju sela. Ministar je istakao da je patrijarha upoznao sa projektom obnove zadrugarstva koji realizuje Vlada Srbije u saradnji sa Odborom za selo SANU, kao i sa pripremama za formiranje nacionalnog tima za spas sela Srbije.

- Na sledećem zasedanju Sinod SPC će utvrditi način delovanja u cilju pospešivanja ove za Srbiju posebno važne misije i odrediti svog člana u nacionalnom timu za spas sela - naglasio je Krkobabić.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Milan Krkobabić

On je ocenio da je potrebno da srpska sela dobiju novu infrastrukturu, nove atarske puteve, kanalizacionu i vodovodnu mrežu.

- Hoćemo da budemo nosioci obnove zadrugarstva i da učinimo sve što je u našoj moći da očuvamo srpska sela. Želimo da ta sela opstanu i da mladi ljudi imaju mogućnost da žive u njima. Hoćemo da u selu postoji zadruga, ambulanta, škola, pošta i crkva - ističe ministar.

 

 

Krkobabić je naveo da će u ovoj godini oko 70 zadruga u Srbiji dobiti bespovratna sredstva za nabavku opreme i mehanizacije.

700 miliona dinara namenjeno zadrugama ove godine
350 novih zadruga osnovano je od početka projekta
70 zadruga će ove godine dobiti novac

- Postojeće zadruge dobiće oko 15 miliona dinara, novoformirane 7,5 miliona dinara, a složene zadruge do 60 miliona dinara - precizirao je on.

Ministar je najavio i da će javni poziv za dodelu podsticajnih sredstava za razvoj zadrugarstva za 2019. biti raspisan za mesec dana.

- Planiramo da u novembru, kada Skupština Srbije bude usvajala novi budžet, lobiramo da se za razvoj lokalnih puteva, kao i domove kulture, škola, pošta, ambulanti u srpskim selima izdvoji minimum 100 miliona evra - obećao je Krkobabić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading