ĐURIĆ: Krajnji cilj bombardovanja nije i neće biti ostvaren!

Autor: Tanjug

Vesti

18.03.2019

14:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Krajni cilj NATO bombardovanja - da Srba više ne bude na Kosovu i Metohiji nije i neće biti ostvaren", poručio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić uz ocenu da je otimanje teritorije Srbije i aneksija KiM nekoj od susednih zemalja bio glavni motiv NATO agresije na Jugoslaviju 1999.godine.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Marko Đurić na Međunarodnoj konferenciji

- Neko je želeo da otme Srbiji 10.877 kvadatnih kilometara sa krajnjim ciljem da se izvrši aneksija jednoj od susednih zemalja. Svedoci smo da se mesecima unazad brišu granice između KiM i Albanije i da niko od zapadnih međunarodnih faktora ne reaguje - rekao je Ðurić na Međunarodnoj konferenciji "Dvadeset godina nakon bombardovanja Jugoslavije - lekcija za evropsku bezbednost u 21.veku" u organizaciji Beogradskog strateškog dijaloga. 

Kao drugi motiv NATO agresije on je pomenuo slabljenje ukupnih geopolitičkih kapaciteta srpskog naroda na Balkanu.

Kao neko ko se, kako je rekao, poslednjih sedam godina bavi posledicama događaja iz marta 1999. godine, Ðurić kaže da nema dilemu da se tada dogodila agresija na suverenu i nezavisnu državu i da nije bila izazvana delovanjem Srbije na svojoj ili teritoriji neke druge države koje bi moglo da se iskoristi kao izgovor za tu intervenciju.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Podsetio je da mehanizmi UN jasno definišu uslove pod kojima međunardona zajednica može da vrši oružana dejstva prema jednoj suverenoj državi i naglasio da konkretni povodi koji su iskorišćeni za bombardovanje SR Jugoslavije "nisu istrpeli test vremena".

- Ako počnemo od događaja u Račku o kojima danas finski patolog Helena Ranta i drugi koji su ih analizirali otvoreno govore da tamo nije bilo zločina koji su tada predstavljani kao dovoljan povod za agresiju. Relevantne pravne institucije nikada nisu potvrdile navode ni u selu Račak ni u drugim selima na KiM - naveo je Ðurić.

Naveo je i da su oružane i policijske snage mesecima pre toga suzbijale oružanu pobunu OVK na KiM, koja je, podsetio je, tada bila na listi terorističkih organizacija i američkog Stejt departmenta.

- Naše oružane snage su uspele da u velikoj meri suzbiju pobunu. Kada je počela NATO agresija, na KiM nije bilo značajnijh oružanih dejstava i masovnog ugrožavanja ljudskih prava. A tokom bombardovanja, uz NATO avione došlo je do simultane agresije OVK koja je podigla sve svoje resusre napadajući ne samo vojne snage Jugoslavije nego i civilno stanovništvo - naveo je Ðurić.

Dodao je da su teroristi OVK tada sistemastki progonili i ubijali ne samo Srbe, Gorance,Rome i druge narode na KiM već i lojalne Albance koje su, kaže, smatrali neprijateljima svoje ideologije.

Ističući da je 20 godina još nedovoljna distanca da se izvode zaključci o epilogu NATO agresije,Ðurić je ocenio da su se svi izgovori pokazali kao lažni. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading