Šefove opozicije vode samo bes i agresija: Stručnjaci analizirali grimase i izraze lica vođa protesta

Autor: I. Ž.

Vesti

19.03.2019

04:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bes, agresija, izbezumljenost, narcisoidnost videli su se na licima lidera Saveza za Srbiju na protestima opozicije održanim tokom vikenda. Tako je, na primer, neposlušne saborce, sa izrazom lica deformisanim od besa, Đilas po kratkom postupku, vaspitnom šamarčinom, dovodio u red.

RepublikaFoto: Tanjug
Dragan Đilas šamarao svoje pristalice posle upada u zgradu RTS

Za razliku od njega, u divljačkom jurišu na ogradu ispred Predsedništva Srbije šef Dveri nije mogao da sakrije agresiju i rušilački nagon, dok je Vuk Jeremić histerično piskavim glasom, preteći prstom, najavljivao brzu promenu vlasti.

RepublikaFoto: Tanjug
Boško Obradović gura policajce na protestima
Foto: Republika.rs

Postupci kao da su poludeli

Aleksandra Janković, psihoterapeut

Po njihovim izrazima lica, stavu, mimici vidi se da su izgubili kontrolu nad sobom. To bi, primera radi, moglo da se očekuje od petogodišnjeg bezobraznog i vaspitno zapuštenog deteta. No, sa toliko godina i toliko političkog iskustva, njihovi postupci zaista deluju kao da su poludeli ili su jednostavno toliko agresivni da njihovoj agresiji nema kraja. U pitanju je takođe i direktna negacija realnosti, imajući u vidu da tvrde da nikakvih agresivnih ispada s njihove strane nije bilo na protestima.

Ovo sve su potezi očajnika, a po njihovim istupima i generalno po stavu i ponašanju, vidi se da oni diskriminišu sve one koji nisu saglasni sa njima. Kod njih postoji narcistična i egocentrična pozicija, u kojoj su oni jedini ispravni, a svi ostali ne valjaju i svi su izdajnici ili, u najmanju ruku, sumnjivi s kojima se treba obračunati. U psihološkom smislu to je vrlo opasna pozicija u kojoj neko misli da je on u redu, a da čitav svet oko njega ne valja.

Psihijatri i psihoterapeuti sagovornici Srpskog telegrafa analizirali su govor tela i izraz lica vođa dela opozicije, te su saglasni u oceni da sva trojica pokazuju lične frustracije i agresivne tendencije.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Vuk Jeremić histerično urla na megafonu ispred zgrade Predsedništva

Kako objašnjavaju stručnjaci, trojka SZS zaslepljena je ličnim nezadovoljstvom, sva trojica sklona su nasilju i nesposobni su da vuku razumne poteze. Iz Đilasa, Jeremića i Obradovića izbija narcisoidnost i egocentričnost, zaključak je eksperata.

Foto: Tanjug

Strah i agresija im koče logiku

Slavica Đukić Dejanović, psihijatar i ministarka bez portfelja

Ta očigledno duboko intimna nezadovoljstva i frustracije se praktično vide u ponašanju, izrazu lica i verbalizaciji njih trojice. Kod takvih stanja najbolje je da osoba ne donosi nikakve odluke jer su one pogrešne. Dakle, kakve god odluke da donesu neće biti ispravne jer prosto strah i frustracije koče logično razmišljanje. Sve to što oni pokušavaju da urade, posebno kada su u pitanju indukcije na nasilne poteze sopstvene, ali i drugih ljudi, apsolutno ne odgovara interesu građana, ali ni njih samih ni njihovih najbližih.

Moja sugestija frustriranim ljudima i koji su do te mere ispunjeni agresivnim tendencijama je da u sebi potraže razloge zašto je to tako jer će verovatno shvatiti da je u pitanju lično nezadovoljstvo, koje se mehanizmom pomeranja širi na druge objekte iz okruženja.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nenad

19.03.2019 04:21

Nešto se čudno dešava u našem društvu.Odgovorni tvrde za ovu čuvenu trojku da krše zakon.I ništa.Stručnjaci dokazuju da sa njihovom psihom nešto nije u redu i opet ništa.Čak se vidi i u njihovim javnim nastupima na tv da su podvojene ličnosti.I treći put ništa.Ima li u ovoj državi neka institucija koja će sve ovo da podvede pod logiku i učini nešto da se oni "neutralizuju"za dobrobit i one dece koja bezglavo jure za njima.Izgleda da nema jer je važno šta će svet reći ako se zamerimo njihovim ljubimcima.Tako se onda dovodimo u situaciju da nam se i Haradinaj smeje.To se dragi moji ne bi moglo dogoditi recimo u jednoj Mađarskoj,Turskoj ili Rusiji.Tamo se zna kako se postupa sa ljudima koji su van svake kontrole sopstvenog mozga.