Ministar Ljajić: Sporazum CEFTA "na infuziji"

Autor: Tanjug

Vesti

18.03.2019

22:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić smatra da je, objektivno, Centralno-evropski sporazum o slobodnoj trgovini (Cefta) "na infuziji i zahteva oporavak da bi se održao u životu".

RepublikaFoto: Tanjug
Rasim Ljajić

Ljajić je za "Politiku" izjavio da je posle uvođenja taksa od 100 odsto na srpsku robu na KiM i drugih vancarinskih barijera doveden u pitanje ovaj sporazum iz 2006. godine.

Ministar je dodao da Srbija zbog nemogućnosti plasmana svoje robe na KiM dnevno gubi oko milion evra.


- Na koji način da se spreče druge zemlje da ne postavljaju neke barijere nakon onoga što je uradila Priština? Ako Cefta ovo nije mogla da spreči, postojanje tog sporazuma o slobodnoj trgovini je pod velikim znakom pitanja - istakao je Ljajijić.

On je pomenuo mogućnost formiranja neke vrste "Cefte plus", ali je dodao da je teško da ijedan sporazum može da zaživi bez podrške Evropske unije.

 

 

Ljajić ujedno ocenjuje da bi EU trebalo više da se uključi.


- Potrebno je sva otvorena pitanja staviti na sto, otkloniti barijere u trgovini, usaglasiti sertifikate, liberalizovati tržište radne snage - smatra Ljajić.

On je ukazao i na velike gubitke zbog dugog čekanja tokom prevoza robe na graničnim prelazima.

- Sa Severnom Makedonijom smo uspeli da rešimo sporna pitanja, sa Bosnom smo od 13 rešili devet. Potrebna je dobra volja i koordinacija - dodao je srpski ministar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading