PUTIN PODRŽAO PODELU KOSOVA!

Autor:

Vesti

21.03.2019

06:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I Rusija daje glas za podelu Kosova. Ambasador Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov prvi je visoki zvaničnik Moskve koji je javno ocenio da ideja o razgraničenju može da bude efikasno rešenje, a s obzirom na njegovu funkciju, jasno je da se iza tih reči u stvari krije poruka Vladimira Putina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Time je i ruski predsednik praktično stao iza predloga drugog najmoćnijeg čoveka na planeti, američkog lidera Donalda Trampa. Ovim je potvrđeno ono što je Srpski telegraf u nekoliko navrata najavljivao, pa jedina prepreka podeli Kosova praktično ostaje Nemačka, koja po tom pitanju ima mnogo tvrđi stav od SAD, Rusije i većeg dela međunarodne zajednice.

OHRABRENJE I UPOZORENJE

Čizov je podvukao da je kompromis moguć ako se suprotstavljene strane međusobno dogovore, ali je i upozorio da bi to moglo dovesti do problema u komšiluku.

Marinković: Ovo je ogroman korak napred i daje mogućnost da se do rešenja dođe brže

- Kosovo je, usput, veoma komplikovano pitanje. Ako uspeju da se dogovore, predlog o razgraničenju bi mogao da uspe. Ali to može stvoriti presedan koji bi mogao dovesti do problema i u Severnoj Makedoniji, gde značajan deo stanovništva čine Albanci - rekao je Čižov u intervjuu grčkom listu Katimerini.

RepublikaFoto: youtube.com/euronews (Türkçe)
Vladimir Čizov

Ovo je, kako ocenjuju sagovornici našeg lista, pouzdan znak da rešenje o kojem srpski predsednik Aleksandar Vučić odavno govori dobija sve veću podršku. Vladimir Marinković, potpredsednik Skupštine Srbije, kaže da izjava ruskog ambasadora daje veliki vetar u leđa.

- To je ogroman korak napred i daje mogućnost da se do tog rešenja dođe brže. Naravno, to ne treba da bude preko noći ili preko kolena, očekuje nas mnogo posla, pregovora, kompromisa, ali nama kao državi, u svakom slučaju, odgovara da do tog rešenja dođemo što je pre moguće. Ovo će nam omogućiti da spremniji i ojačani dočekamo nastavak pregovora. Veoma je bitno, takođe, da iskoristimo administraciju sa Trampom i Boltonom na čelu, a to je period od nekih godinu dana - smatra Marinković.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

NAPRAVLJENA GREŠKA

S druge strane, Srđan Perišić, profesor međunarodnih odnosa i geopolitike, ističe da bi ipak trebalo sačekati zvanični stav Rusije.

- Ovo je stav Čižova u kome kaže da ideja jeste dobra, ali se i ograđuje da bi to moglo da izazove probleme. Rusija neće ništa podržati dok nje nema u razgovorima, što, doduše, i nama jeste u interesu. Pre deset godina je učinjena ogromna greška kada su Tadić i Jeremić pitanje Kosova preneli sa nivoa UN na EU, i te posledice mi gledamo već deceniju. Zato ga pod hitno treba vratiti u UN, gde se pita i Rusija - zaključuje Perišić.

Rusija za poštovanje Rezolucije 1244

Rusija stavove poput ovog koji je izneo Čižov do sada nije iznosila. Zvaničnici Moskve u izjavama su uvek pominjali Rezoluciju 1244 i insistirali na njoj. Ipak, razgraničenje nijednom nisu izričito negirali kao moguće rešenje.

- Pitanje kako će biti rešena ta situacija zavisi pre svega od toga da li to rešenje odgovara interesima srpskog naroda. Ono, takođe, treba da bude zasnovano na međunarodnom pravu - poručila je nedavno Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading