REZULTATI ISTRAŽIVANJA RAĐENOG TOKOM ŠETNJE: Učesnici protesta ništa ne veruju strankama

Autor:

Vesti

27.03.2019

06:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od polovine učesnika protesta "Jedan od pet miliona" smatra da ne postoji politička partija ili pojedinac koji dobro predstavlja njihove stavove ili interese, rezultati su istraživanja "Zašto građani izlaze na proteste i šta od njih očekuju", koje su sproveli Sekons grupa za razvojnu inicijativu i Fondacija "Fridrih Ebert".

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ

Na okruglom stolu na kojem su predstavljeni rezultati ovog istraživanja navedeno je da je reč o protestima protiv političkog establišmenta, protiv prethodne i aktuelne političke elite.

Docentkinja sa Filozofskog fakulteta u Beogradu Jelena Pešić smatra da su protesti u Beogradu deo jednog šireg fenomena, koji nije ograničen samo na srpsko društvo.

- Protesti se najčešće pojavljuju kao talasi ili ciklusi. Paralelno imamo protesti Žutih prsluka u Francuskoj, pre toga smo imali u Rumuniji i Mađarskoj, a sada su aktuelni protesti u Srbiji, Albaniji i Crnoj Gori - istakla je Pešićeva.

Kako ona navodi, protesti sa kojima se suočavamo na globalnom nivou su uglavnom usmereni protiv kapitalističkog poretka i srednja klasa je najzastupljenija na njima jer političke partije nisu u stanju da motivišu građanstvo u doba postdemokratije, u kojoj se važne političke odluke donose van političkih institucija.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 450 učesnika građanskih protesta u Beogradu tokom devetog protesta, održanog 2. februara ove godine.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (12)

Loading
Tijana

27.03.2019 07:34

Kontradiktorni su kao i uvek.

Boki

27.03.2019 07:46

Ko još veruje Đilasu i njegovoj bratiji, 12 godina jahali narod.

Boki

27.03.2019 08:38

Ko da im veruje kad se bore samo za sebe...

Dehan

27.03.2019 08:45

Svi dobro znako ko je DJilas