Ovako sudija Majić šteluje presude!

Autor: J. D. J.

Vesti

30.03.2019

06:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić, najpoznatiji po moralnim pridikama i otvorenoj kritici vlasti, na blogu objavio je bizaran tekst u kojem piše o štelovanju presuda, gubljenju dokaza, zataškavanju brljotina... Sve, valjda, da bi pokazao kako vlast pritiska pravosuđe.

RepublikaFoto: Tanjug
Miodrag Majić

Priča prati razgovor dvojice kolega sudije Zeca i njegovog prijatelja iz žalbenog suda u kojem ga Zec moli da ukine osuđujuću presudu koju je on prethodno doneo jer se u međuvremenu promenio kurs "onih gore". Nemoguće je do kraja utvrditi da li je reč o fikciji ili je sudija bio inspirisan stvarnim događajima pišući tekst na blogu koji prate njegove kolege, kojima je očigledno želeo da pošalje neku poruku. A ako se sve ovo dogodilo, pitanje je zbog čega to nije prijavio.

Nenad Stefanović, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije, kaže da ovakav tekst unižava rad pravosuđa kojem i sam Majić pripada.

Vujačić: Poslednji čovek koji sme nešto da kaže

Advokat Svetozar Vujačić kaže da je ovo nedostojno i nedopustivo za jednog sudiju Apelacionog suda:

- Miodrag Majić je poznat da je iz sve snage protiv režima jer je uz bivšu vlast meteorskom brzinom sa mesta sudije tada Prvog opštinskog suda imenovan za predsednika, a onda je sa tog mesta, što nije zabeleženo u sudskoj praksi, otišao direktno u apelaciju. I on sad drži nekom moralna predavanja. To je poslednji čovek koji može bilo šta da priča.

- Iako se radi o autorskom tekstu, koji u pretežnoj meri ili u potpunosti može predstavljati satiru ili fikciju, činjenica da se radi o nosiocu sudijske funkcije, odnosno sudiji Apelacionog suda, daje izrazito negativnu konotaciju o radu pravosuđa, te sledstveno tome doprinosi smanjenju poverenja građana u njegov rad. Ukoliko se ne radi o satiri ili fikciji, sudija Apelacionog suda bi svoja saznanja o eventualnom uticaju na sudije i ozbiljnim nezakonitostima u postupanju koje se pominju u tekstu morao da iznese nadležnim organima. Stoga, motivi autora da se ovakvim tekstom obrati javnosti ostaju poznati samo njemu - poručuje Stefanović.

 

 

Neki delovi Majićevog teksta

- Zamolio bih te da mi ukineš jednu presudu
- Pogrešio sam. Čoveka sam oglasio krivim, a u tom trenutku je već bio nevin
- Nisi se toliko sekirao ni kada si čaure sa uviđaja gubio u kladionici
- Neće biti prvi put da ti progledamo kroz prste
- I veće svinjarije smo peglali
- Sudije odlučuju samo kada su sve druge mogućnosti iscrpljene

Majić je na naša pitanja poručio da čitaocu prepušta da u skladu sa svojim uverenjima otkrije ono što mu je namenjeno. Takođe, kaže, fiktivnost ne isključuje mogućnost da je priča inspirisana stvarnim likovima i događajima, naprotiv.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading