Obećanja šiptarskih političara su na nivou prvoaprilske šale!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

01.04.2019

09:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od mnogih obećanja političara u protekloj dececiniji predstavnicima privremenih prištinskih institucija građani najviše zameraju to što Kosovo i Metohija još nije dobilo viznu liberalizaciju, a neki tvrde da su primetili da ambasade evropskih država u poslednje vreme pooštravaju kriterijum za izdavanje viza.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Prištinski Zeri piše da to pooštravanje kriterijuma dodatno otežavaju slobodu kretanja, a kao primer navode svog novinara kome je, kako se navodi, nemačka ambasada odobrila vizu u trajanju od samo 24 sata, koliko mu je bilo potrebno da izveštava o otvaranju berlinske izložbe o ratnim zločinima. 

Smatraju da Kosovo ne zaslužuje izolaciju i da je ceo teret pao na leđa građana, neodgovornosti predstavnika institucija koji, kako to traži Evropska unija, još nisu sproveli vladavinu prava i nisu se obračunali sa korupcijom i kriminalom.

Primećuju, međutim, da se i u toj oblasti primenjuju dvostruki aršini, a tako, na primer, funkcioneri koji su odgovorni za situacija sa vizama nemaju problem sa putovanjima.

Zeri podseća da su u protekloj deceniji predstavnici institucija, osim vizne liberalizacije obećali i članostvo Kosova u EU, Unesko i Interpol, stotine hiljada novih radnih mesta i, kako se navodi, "transformaciju Kosova u Švajcarsku na Balkanu".

Nijedno od tih obećanja nije ispunjeno, navodi Zeri.

- Jedanaest godina nakon proglašenja nezavisnosti, realnost u zemlji je sasvim drugačija: Kosovo je jedina zemlja na Balkanu koja nema viznu liberalizaciju sa EU, iako se od 2010. i dalje obećava za njihovo uklanjanje, Kosovo se nije pridružilo Unesko i Interpol, dok nezaposlenost nastavlja da raste u odsustvu otvaranja novih radnih mesta, dok Švajcarska i dalje ostaje san mnogih Kosovara samo za emigraciju - piše list.

List konstatuje da tako sva obećanja privremenih prištinskih institucija i dalje ostaju na niovu prvoaprilske šale.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading