"Sumnjiva" presuda za ubistvo Ćuruvije! Najvažnija stvar izostavljena

Autor: Informer, Republika

Vesti

05.04.2019

10:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radomir Marković i Milan Radonjić osuđeni su danas na po 30 godina zatvora zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, dok su Ratko Romić i Miroslav Kurak dobili po 20 godina zatvora. Oni tako nisu osuđeni na maksimalne kazne od 40 godina zatvora, koliko je zahtevalo tužilaštvo.

RepublikaFoto: youtube.com/Al Jazeera Balkans
Slavko Ćuruvija

Odmah nakon ove presude pojavili su se komentari u javnosti: Kako je moguće da za gnusno ubistvo iza kojeg stoje službe bezbednosti postoji bilo kakva olakšavajuća okolnost za smanjenje kazne.

Najvažnije pitanje koje se postavlja jeste ko je tačno NALOGODAVAC ovog zločina, budući da su osuđeni dobili kazne samo kao organizatori i izvršioci.

Nekadašnji šef DB-a Radomir Marković osuđen za podstrekivanje za teško ubistvo. Nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i bivši pripadnici DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni su teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Kurak i Romić su označeni kao neposredni izvršioci, tako što su Ćuruviji prišli neopaženo s leđa u haustoru ispred zgrade gde je živeo. Kurak puca, tvrdi tužilaštvo, automatskim pištoljem sa metar i po razdaljine a zatim prilazi i puca ponovo u glavu Ćuruviji koji je pao na zemlju.

Za ubistvo Slavka Čuruvije organizatori i izvršioci su dobili ukupno 100 godina zatvora, dok je NALOGODAVAC ostao nepoznat!

Tokom suđenja za ubistvo Ćuruvije saslušani su kao svedoci brojni pripadnici DB koji su učestvovali tog dana u tajnom praćenju da bi se proverila tvrdnja Tužilaštva da ih je Radonjić angažovao mimo pravila, kako bi imao podatke o njegovom kretanju.

Oni, navodi Tužilaštvo, nisu znali da je namera Radonjića da podatke dostavi izvršiocima.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić, koji zastupa optužnicu, predložio je maksimalne kazne od po 40 godina, navodeći da je Ćuruvija mučenički stradao u borbi za istinu i bolju budućnost.

Tužilaštvo je navelo u optužnici da je Ćuruvija ubijen 11. aprila 1999, na Uskrs, iz niskih pobuda po nalogu NN lica iz najviših struktura vlasti. Kao motiv se navodi želja da se ograniči sloboda medija i očuva moć i vlast, čije je predstavnike Ćuruvija javno kritikovao.

Odbrana je, sa druge strane, optužnicu opisala kao "plod mašte", i tvrdila da nema nikakvog dokaza za učešće optuženih u ovoj likvidaciji.

Javnost je s pažnjom pratila ovo suđenje budući da je ovo bila prva presuda za ubistvo jednog novinara, dok ostala ubistva, među kojima je Dada Vujasinović i Milana Pantića, nisu još rasvetljena.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading