Šiptari popuštaju! Ljimaji: Došlo vreme za ukidanje takse od 100 odsto

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

06.04.2019

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovski vicepremijer Fatmir Ljimaj izjavio je da je došlo vreme za ukidanje takse od 100 odsto na srpsku robu koju su prištinske vlasti uvele prošlog novembra, kao i da je vreme da se pregovara pošto je taksa, po njegovoj oceni, postigla deo namene zbog koje je uvedena.

Fatmir Ljimaj

Koopredsedavajući pregovaračkog tima Prištine za dijalog s Beogradom je u intervjuu koji je putem "Skajpa" dao tamošnjoj televiziji "Vizion Plus", ponovio da bi "Srbija trebalo da prizna stvarnost i prizna Kosovo kao nezavisnu državu".

- Postoje neki uslovi za koje očekujemo od Srbije da ih ispuni, a zatim omogući Kosovu da se pozabavi ovim pitanjem i da mu pruži priliku da nastavi dalje. U interesu je naših dveju zemalja da ozbiljno pristupimo pitanju pregovora. Ako počne dijalog ili dijalog sa uslovom, niko ne može garantovati i osigurati da jedna od strana ne postavi nove uslove na tom putu. Takav dijalog ili uslovljavanje nije u interesu nijedne zemlje - tvrdi Ljimaj.

On navodi da partneri u koalicionoj vladi u Prištini imaju različite poglede po pitanju takse i da je njihov stav da "ne treba ukidati taksu pre nego što Srbija ispuni određene uslove".

- Sada imamo signale iz Srbije da je spremna da ispuni neke od zahteva Kosova. Političke odluke nisu trajne. Treba ih adresirati u određenoj fazi kako bi se procenilo da li je cilj postignut ili ne? Verujemo da smo već u fazi u kojoj verujemo da smo ostvarili ciljeve s taksom i da možemo da dođemo do zaključka da Srbija ispunjava uslove i time privremeno obustavimo taksu pod uslovom da Srbija ispunjava zahteve Kosova - rekao je Ljimaj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (13)

Loading
Mila

06.04.2019 10:24

Ukinuti takse

Ceca

06.04.2019 10:25

Skandalozne takse ukinuti sto pre

Borko

06.04.2019 10:30

Sigurno ima je zapreceno iz Amerike pa su morali da popuste, a to dali ce Srbija da prizna Kosovo, od toga nema nista.

Luka

06.04.2019 10:30

Pritisak medjunarodne zajednice ih je naterao na ovaj potez a ne kako oni kazu da su samostalno odlucili, nista oni samostalno ne odlucuju.