Jevtović: Srbiju ćemo odbraniti po svaku cenu

Autor:

Vesti

09.04.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krv, znoj, nepostojanje trunke straha i, najvažnije, patriotsko srce u grudima! Ukratko ovako izgleda pakao, ali i neverovatan podvig koji su na karauli Košare postigli srpski vojnici te 1999, kada su bili napadnuti sa svih strana.

RepublikaFoto: youtube.com/BALKAN INFO - Zvanični kanal
Goran Jevtović

Najveća bitka u novijoj srpskoj istoriji počela je na današnji dan 1999. u 4.30. Nešto više od 1.000 golobradih mladića od 19 i 20 godina ustalo je u odbranu domovine protiv daleko iskusnijeg neprijatelja, između 5.000-6.000 Albanaca i njihovih NATO pomagača. Borili su se više srcem nego oružjem i municijom koji su bili na izdahu, ali su uspeli da je odbrane od terorista.

VANVREMENSKO HEROJSTVO

Pukovnik Goran Jevtović, koji je komandovao vojnicima na terenu, prvog dana ofanzive 9. aprila poslao je depešu generalima u kojoj do tančina opisuje kakva je bila situacija na karauli, te navodi ključnu rečenicu: "Granicu ćemo odbraniti po svaku cenu!"

- To je bila prva u nizu depeša koje sam poslao jer sam bio najstariji po činu ispred komande Prištinskog korpusa, koja je rukovodila svim tim operacijama. Depeša je poslata odmah posle prodora, dakle, to je prvi borbeni vanredni izveštaj o početku kopnene operacije. I to je moralo preko kurira da se pošalje jer su nam blokirali sve veze... - priseća se za Srpski telegraf Jevtović.

JEVTOVIĆ: Prvi ranjenici, pored dvojice vojnika, bili su i trojica visokih oficira Trajković, Tomić, Šljivančanin

Moćne reči koje je stavio u depešu Jevtović priznaje da su bile rizične jer nije znao u tom momentu kakva će im biti sudbina.

- Pošto sam napisao da je borbeni moral na visokom nivou, te da ćemo granicu odbraniti po svaku cenu, svi su osećali obavezu da to i ispune. Herojstvo ljudi je bilo normalno posle toga - dodaje Jevtović.

67 dana trajala bitka na Košarama

108 vojnika izgubilo život braneći zemlju

11.000 NATO vojnika bilo mobilisano u Albaniji i 20.000 u Makedoniji spremnih da uđu u Srbiju

Posebna uloga pripada običnim borcima, onima koji su tu bili na služenju vojnog roka i samoinicijativno produžili vojni rok iako su mogli da ga prekinu mesec dana ranije.

- Herojstvo vojnika iz 125. motorizovane brigade je vanvremensko! Ne treba zaboraviti ni starešine na visokim nivoima. Prvi ranjenici, pored dvojice vojnika, bili su i trojica visokih oficira, i to u mom borbenom izveštaju koji sam napisao stoji imenom i prezimenom - Trajković, Tomić, Šljivančanin...

RepublikaFoto: Public

TAKTIČKA VARKA

Neprijatelji su izveli taktičku varku tako što su artiljerijom tukli drugu karaulu Morina, a onda privremeno izveli klasičan frontalni pešadijski napad u pravcu karaule Košare.

- Pokušali su taktičko iznenađenje i u određenoj meri uspeli. Konfiguracija terena bila je ključ da se toliko dugo tuku sa nama - podseća Jevtović.

Goran Jevtović u to vreme bio je potpukovnik i službovao u komandi Petog prištinskog korpusa tadašnje Vojske Jugoslavije za vreme sukoba na Kosovu i Metohiji, a nakon toga i u kabinetu načelnika Generalštaba generala Nebojše Pavkovića. Bio je svedok odbrane na suđenju generalu Vladimiru Lazareviću.

DEPEŠA KOJA LEDI KRV U ŽILAMA

"... Pretposlednja rečenica koju sam sklepao u tom vanrednom borbenom izveštaju, a koji su Lazarević i Pavković pročitali, doslovno glasi: "Borbeni moral na visokom nivou. Granicu ćemo odbraniti po svaku cenu!"

S njihove strane, ide kratko, ljudski, očinski "... jeste li živi!... šta vam treba?... šaljemo pojačanja i avione... stižu Živanović, Đurković, Bačević, Milicko... izdržite, ne dajte se, pokažite im šta znate.... vi branite čast otadžbine..."

Lazareviću drhti glas, ali se ne da... Meni idu suze. Od radosti, što znam da su tu, što idejna veza nije pokidana i što nas nisu ostavili... Bitka može da se nastavi svom silinom. I bi tako. Romiću naređujem da raspali iz svih haubica i tenkova... Nema nazad!

Vodnik Vasojević drži Maja Glavu sa 12 svojih graničara, a onda kreće u juriš koji mu nisam odobrio i uz gromoglasno "uraaa" zaustavlja skoro tri stotine elitnih crnokošuljaša... većinu je "položio" na proplanku duž granice... na desnom krilu desetar ne pušta staru karaulu Košare i ne odstupa. Terorističke horde su u čudu dok izvlače svoje ranjene i poginule...

Naši mig, dvadesetjedinice, doleću za nepunih pola sata. Isprepadaše nas više nego kompletna NATO avijacija. Lete na pedesetak metara iznad glava. Avaksi ne mogu da ih vide. Podigoše nam borbeni moral, gori i nebo i zemlja! Svaka čast, braćo piloti - odjekuje duž fronta...

Nismo popustili i nismo se predali do poslednjeg dana rata!

Spomenik herojima pored Milana Tepića

Heroji pored heroja! Spomenik borcima sa Košara najverovatnije će biti postavljen u šumi Bencio Buli, u neposrednoj blizini spomenika majoru Milanu Tepiću. Ovo je predlog Urbanističkog zavoda Beograda, koji će se naći na prvoj sledećoj sednici Skupštine grada. To je poslednji korak ka ispunjenju ideje koju je naš list pokrenuo još u maju 2017. da se junacima sa Košara, čija će imena biti svetionik generacijama, podigne spomenik kojim ćemo im se bar na neki način odužiti. Tako će Beograd na 20. godišnjicu bitke na Košarama podići spomen-obeležje ovim herojima. Spomenik bi trebalo da bude podignut na oko 65 metara od raskrsnice Bulevara mira i ulice Ljutice Bogdana. Kako ističu iz Urbanističkog zavoda, ova lokacija predstavlja važnu kariku zelenog koridora koji se pruža od dvorskog kompleksa Bulevarom mira ka KBC "Dragiša Mišović" i dalje prema stadionu FK Crvena zvezda.

- Smatramo da predložena lokacija i njeno okruženje predstavljaju bolji, dinamičniji, pristupačniji i tematski prikladniji prostor koji će odgovarati karakteru samog spomenika. Preporučujemo da prilaz spomeniku bude iz Ulice Ljutice Bogdana zbog većeg broja prolaznika - navode oni.

4 metra visok spomenik

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Akciju Srpskog telegrafa podržali su heroji sa Košara, građani i mnoge poznate ličnosti koji su učestvovali u prikupljanju novca za spomenik.

HRONOLOGIJA

31. maja 2017. Srpski telegraf pokrenuo inicijativu da se herojima sa Košara podigne spomenik

4. decembra 2017. sakupljeno 3.428.000 dinara, koliko je bilo neophodno za izgradnju obeležja

16. marta 2018. završen spomenik srpskim junacima

19. februara 2019. spomenik postavljen na privremenu lokaciju na Terazijama

ISPOVEST JUNAKA IVANA DRAŽIĆA O POČETKU PAKLA NA KARAULI

O paklu Košara i koliki je bio podvig boriti se protiv deset puta brojnijeg neprijatelja svedoči i heroj Ivan Dražić. Njegov položaj "C3 kroz 6" bio je prvi na koji su nabasali teroristi u pohodu na karaulu. On i još 12 golobradih mladića nadmudrili su grupu od 300 albanskih terorista. Ne zna koliko ih je palo tog dana, ali mi nismo imali žrtve.

- Napad je krenuo u 04.30. Opazili smo čoveka sa motorolom i kada smo se pridigli, videli smo između 250 i 300 terorista. Hteli su da nas iznenade, ali smo u neku ruku i mi njih iznenadili jer nas nisu očekivali na tom položaju. Vodili smo borbu na svega 30 metara udaljenosti i već u tom prvom kontaktu smo eliminisali njihovog čoveka sa mitraljezom i ručnim raketnim bacačem i razbili smo ih na dva dela - priseća se Dražić.

Dražić: Nas 13 je nadmudrilo 300 šiptarskih terorista!

Posle sedam sati skoro neprekidne borbe ponestajala im je municija, ali su naredna dva dana odolevali neprijatelju dok nije stigla prva veća pomoć 11. aprila.

- Čak smo se mimoišli sa našim ljudima koji su sa sandukom municije pošli sa karaule. Mitraljez koji je branio zgradu se zaglavio - prepričava dogodovštine ovaj heroj.

Kaže da je njih šačica, nešto više od stotinak vojnika, branilo Košare protiv oko 2.000 terorista koji su činili prvi ešalon linijskog napada. I tada je proradio čuveni srpski inat.

- Proradio je inat neki u nama, rekli smo da nas neće oterati, pa šta bude - zaključuje Dražić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading