Arapske milijarde u Srbiji: Vrednost investicija povećana za neverovatnih 600 puta!

Autor: Tanjug

Vesti

09.04.2019

13:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali kopredsedavao je danas sednicom prvog Mešovitog komiteta Vlade Republike Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i sednicu vodio zajedno sa državnim ministrom UAE Nj.E Sultanom Ahmedom Al Džaberom.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Mešoviti komitet

Tom prilikom u svom izlaganju Mali je istakao da su Ujedinjeni Arapski Emirati izuzetno važan politički i ekonomski partner Republike Srbije, a da o jačini te saradnje najbolje govori podatak da su 2010. investicije iz UAE bile oko 300.000 evra, da bi od 2013. ta brojka počela ra raste, dostigavši u 2018. iznos od oko 180 miliona evra. 

- To znači da je za nekoliko godina vrednost arapskih investicija u Srbiju povećana za čak 600 puta. Mislimo da možemo još više, i upravo zahvaljujući ovakvim događajima to će biti i moguće. Posebno mi je drago što su na ovom događaju prisutni i predstavnici kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa kojima imamo priliku da razgovaramo o daljim investicijama u našu zemlju i budućoj saradnji - kazao je Mali. 


Mali je naglasio da do ovako jake i konkretne saradnje nije došlo slučajno, već zahvaljujući ulaganju mnogo napora i dobre volje sa obe strane.

- Za taj uspeh su prvenstveno zaslužni predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i princ prestolonaslednik Abu Dabija njegovo visočanstvo šejk Muhamed Bin Zajed Al Nahjan, koji su uspostavili prvi kontakt. I zato želim ovom prilikom da im se zahvalim jer sada, nekoliko godina kasnije, vidimo šta je sve proizašlo iz te dobre saradnje. Danas nismo više samo partneri, danas smo i prijatelji - naglasio je Mali.

Zasedanje Mešovitog komiteta rezultiralo je i potpisivanjem tri važna dokumenta – Protokola sa zasedanja Mešovitog komiteta, Memoranduma o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Ministarstva za klimatske promene i životnu sredinu UAE o saradnji u oblasti veterine i Sporazuma o saradnji između Federacije privrednih komora UAE i Privredne komore Srbije.
RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Kako je istaknuto na sastanku, današnjim ekspertskim razgovorima obuhvaćena je saradnja u oblastima poljoprivrede (sertifikati za izvoz hrane), turizma, kulture i kulturnog nasleđa, unapređenja privredne saradnje, energetike (obnovljivi izvori, energetska efikasnost, izgradnja i upravljanje branama), obrazovanja, sporta, izgradnje infrastrukture (transportne i logističke), avio saobraćaja, zdravstva, obrazovanja i proizvodnje lekova. 


Ministar je izrazio očekivanje da će ovakvi sastanci i bilateralni odnosi rezultirati 
sprovođenjem novih projekata u budućnosti.

On je podsetio da je odluka Vlade Republike Srbije iz 2013. godine da se ukinu vize za državljane UAE bila ključna za dolazak investitora i poslovnih ljudi iz UAE, kao i nesmetani dolazak emiratskih turista. U tom kontekstu on je izrazio očekivanje i da će uskoro stupiti na snagu Protokol, koji je potpisan septembra 2018. godine, a kojim se državljanima Republike Srbije, pored viza na diplomatske i službene pasoše, ukidaju i vize na obične pasoše.

Pozitivni efekti donošenja ove odluke o ukidanju viza bili su višestruki a odrazili su se i na dolazak brojnih investicija iz UAE: „Al Dahra”, „Elit agro”, „Mirabank”, (prva banka iz UAE u regionu); „Beograd na vodi”, „Etihad ervejz” (Er Srbija – Sporazum o strateškom partnerstvu); „Al Ravafed” i „Port Dubai”.

Mali je podsetio da je imao priliku da lično učestvuje u nekim velikim projektima, od kojih je posebno izdvojio projekat „Beograd na vodi“, koji je, prema njegovim rečima, već promenio lice grada, i koji je naš grad svrastao na mapu modernih evropskih prestonica. Tu je i kompanija „Er Srbija“, nastala od posrnulog JAT-a. Tu su još i arapske investicije na Kopaoniku, gde se gradi velelepan hotel, kao i ulaganja u vojnu industriju. Ova preduzeća danas ukupno zapošljavaju skoro 5.000 ljudi.
RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

- Cela Srbija se pretvorila u jedno veliko gradilište. Kao nikada do sada se grade novi mostovi, novi tuneli, rekonstruišu se pruge, a sve u cilju razvoja naše infratruktre, koja je osnov za razvoj domaće privrede, ekonomije i društva u celini. Naša obaveza za dalje je da nastavimo sa održavanjem fiskalne stabilnosti, kao i da nastavimo strukturne ekonomske reforme koje našu zemlju treba da učine još atraktivnijom za investicije i da nam omoguće još brži privredni rast - rekao je Mali.

Ministar finasija izneo je i neke statističke podatke koji ilustruju nivo saradnje sa UAE.

- Bilateralna trgovinska razmena raste, mada je i dalje na relativno skromnom nivou, ako se imaju u vidu potencijali dve privrede (u poslednjih nekoliko godina razmena oscilira od 25 do 185 miliona dolara). Naš izvoz se u poslednje tri godine konstantno povećava i suficit je na srpskoj strani (osim u 2013.) - istakao je Mali. 

Prema njegovim rečima u 2018. godini ukupna trgovinska razmena, koja je iznosila 184,3 mil. dolara, obeležena je srpskim izvozom od 157,1 mil. dolara (povećanje od 72,7% u odnosu na 2017.), dok je uvoz iz UAE iznosio 27,2 mil. dolara (povećanje od 74,9%). 

On je precizirao da je sličan odnos uvoza i izvoza zabeležen je i u prva dva meseca 2019. godine, kada je obim trgovinske razmene iznosio 25,9 mil. dolara, od čega srpski izvoz 22,9 mil. dolara (povećanje od 64,8%), a uvoz 3,0 mil. dolara (povećanje od 30,2% u odnosu na isti period prethodne godine).

Intenziviranje saradnje naše dve zemlje doprinelo je i povećanju broja turista iz ove zemlje a tome je doprinela i direktna avio linija između dve zemlje.

Ministar je izneo utisak da je prvo zasedanje Mešovitog komiteta održano u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi, kao i da su u radu svi bili veoma konkretni i efikasni.

Državni ministar UAE Nj.E Sultan Ahmed Al Džaber pohvalio je ekonomske reforme koje je Vlada Srbije preduzela tokom proteklih godina, kao i velike napore koji su urodili plodom i doveli do jačanja finansijske, monetarne stabilnosti i značajnog povećanja izvoza i protoka stranih investicija.


- Emirati potvrđuju svoju stalnu podršku Srbiji u njenim ekonomskim aspiracijama, kako bi nadogradila postignute rezultate i zabeležila napredak u različitim oblastima trgovine, investicija i razvoja, što doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa, a i jačanju prosperiteta i stabilnosti na Balkanu - istakao je državni ministar Al Džaber. 

On je podsetio da su ulaganja UAE u Srbiji dostigla iznos od oko 4 milijarde dolara kroz direktne investicije i strateška partnerstva u brojnim sektorima od zajedničkog interesa, na prvom mestu u oblasti vazduhoplovstva, turizma, bezbednosti hrane, obnovljive energije i razvoja nekretnina. 

- Emirati nastoje da istraže više mogućnosti za investiranje u Srbiji, uključujući investicije nastale kao rezultat ekonomskih reformi, kao i mogućnosti u obećavajućim izvoznim sektorima kao što su rudarstvo, industrija i informacione tehnologije, što bi na taj način doprinelo nastojanjima Vlade Srbije da smanji koncentraciju stranih investicija i diversifikaciju njihovih izvora - naglasio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading