NATO avioni padali su kao snoplje

Autor:

Vesti

16.04.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dodatak o gubicima NATO agresora tokom bombardovanja 1999, koji je objavio Srpski telegraf, izazvao je juče ogromnu pažnju, pre svega, zbog toga što je razotkrivena tajna koju je Alijansa krila punih 20 godina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Čelnici NATO, naime, priznali su tek manji deo gubitaka, ali izveštaj koji su sastavili srpski radio-amateri zajedno sa kolegama iz velikog broja evropskih zemalja dokumentovao je čak 386 slučajeva obaranja aviona, helikoptera i bespilotnih letelica. Nabrojani su i kompletni gubici Alijanse u ljudstvu. Kako se ispostavilo, ukupno je oboreno i oštećeno čak 270 moćnih letilica tokom 78 dana neprestane agresije na SRJ.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Stručnjaci su potvrdili za naš list da je potpuno sigurno da NATO nije želeo da prizna svoju bruku i da su gubici Alijanse mnogo veći. U tome su čak bili i relativno uspešni, s obzirom na to da je veliki broj letelica pao van teritorije Srbije, pre svega, u Hrvatsku i BiH, a vlasti tih država svojski su se potrudile da Alijansi pomognu da to sakrije. Ovo je za Srpski telegraf potvrdio Sreto Malinović, general avijacije u penziji.

General Malinović: Ima tu oborenih bespilotnih letilica, krstarećih raketa i raznih projektila, padali su ne zna se ni gde

- To je inače njihov manir. Oni nikada u javnosti ne daju tačne podatke, ali je činjenica jedna, naša PVO je oborila njihove avione F-117 i F-16, koji su svakako ponos njihove vazduhoplovne industrije. Ima tu oborenih bespilotnih letilica, krstarećih raketa i raznih projektila. Padali su kao snoplje, ne zna se ni gde. Postoje izvesna saznanja da su sletali oštećeni avioni u okolne balkanske zemlje o čemu se ćuti. I to je nešto što njihova propaganda nikada neće objaviti - objasnio je on.

Naš sagovornik navodi da Amerikanci imaju svoje stručne analize koje ugrađuju u takozvane naučene lekcije i izučavaju da bi u daljoj primeni taktike znali koliko će agresivno upotrebljavati svoje snage.

Petar Vojinović (Tango six):

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Petar Vojinović

Radio-amateri su uočavali oštećene letelice koje su sletale na aerodrome u okruženju

Petar Vojinović, osnivač i glavni urednik regionalnog portala o vazduhoplovstvu Tango six, navodi da pored obaranja dve veće letilice sa ljudskom posadom, postoji dosta srušenih letelica bez ljudi.

- Korišćenje dronova u borbene svrhe, pre svega u izviđanju, bilo je veoma zastupljeno, te ih je naša vojska dosta obarala, pre svega na prostoru KiM, za šta postoje dokazi. Oštećeni su vazduhoplovi sa ljudskom posadom, od kojih možda imamo dokaze za dva koji su sleteli na aerodrome u BiH i Makedoniji - kaže on i dodaje da se zapravo ne zna koliko je aviona palo u okolne zemlje.

Ipak, dodaje, kada su oštećeni sletali na aerodrome van zemlje, bili su uočavani na milion načina i radio-amateri koji su pratili te aerodrome su ih detektovali.

On dodaje da je izvesno obaranje aviona B-2, strategijskog bombardera, takođe nevidljivog, koji je isti divizion koji je oborio F-117 i F-16 prijavio kao pogodak i to zvanično upisao u ratni dnevnik. Kako kaže, to je bio značajan gubitak za Alijansu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading