Ministar Vukosavljević o zabrani "Balkanske međe": Politikanstvo kome nema mesta u kulturi

Autor: Tanjug

Vesti

18.04.2019

15:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar kulture i informisanja izjavio je danas da je otkazivanje projekcije filma "Balkanska međa" u Domu kulture u Bujanovcu zabrinjavajuće i da zabrana i cenzura nisu prihvatljiv model kulturne politike, bilo da je reč o lokalnoj samoupravi ili republici.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Vladan Vukosavljević

- Još uvek nemam pouzdane informacije budući da su i predsednik opštine i direktor Doma kulture u Bujanovcu na godišnjem odmoru tako da postoji samo pretpostavka da je reč o politikanstvu kome nema mesta u kulturi - rekao je Vukosavljevć Tanjugu.

Rusko-srpski film "Balkanska međa" je, kako je istakao, po svim ocenama kvalitetan filmski projekat i tretira vrlo delikatnu istorijsku situaciju neposredno posle NATO agresije i zabrana i cenzura nisu prihvatljiv model kulturne politike, bilo da je reč o lokalnoj samoupravi ili republici.

- Očekujemo da lokalna samouprava povuče razumniji potez i sa optimizmom gledam na rasplet ove situacije, ali u ovom trenutku ta vest i taj nagoveštaj nisu dobri bez obzira na opravdanja koja stižu. Nisu u skladu sa kulturnom politikom i za sada to tretiramo kao incident, koji je svakako zabrinjavajuć - rekao je ministar.

 

 

On je podsetio i na pisanja britanskih medija koji su "Balkansku među" proglasili propagandnim filmom koji na iskrivljen način prikazuje istorijske činjenice.

- To nije tačno, a zanimljivo da takve inkriminacije dolaze iz zemlje čiji su praktično svi ratni filmovi propagandni, i ne samo ratni filmovi. Englezi su na vrlo vešt način izmislili romantizovanu priču o svom tajnom agendu koji ide po svetu i ubija ljude i izvodi razne druge kerefeke i od toga napravili mitologiju u funkciji širenja meke moći i propagande - rekao je Vukosavljević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading