IPSOS: Vučiću nakon mitinga porastao rejting za 6 odsto, SzS u padu

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

22.04.2019

08:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor sektora za istraživanje javnog mnjenja IPSOS-a Marko Uljarević kaže da je, posle skupa "Budućnost Srbije" u Beogradu, rejting Aleksandra Vučića porastao za šest odsto, a da su protesti opozicije doveli do pada rejtinga Saveza za Srbiju.

Foto: www.dev.ipsos.com
Ipsos

Uljarević je rekao da je anketa rađena već u subotu, neposredno posle mitinga "Budućnost Srbije", na uzorku od 1.000 građana starih 18 godina i da je u poređenju sa anketom koja je urađena početkom aprila rejting predsednika Vučića porastao za šest odsto i taj rejting prati i SNS. 

- Rejting SNS je u odnosu na istraživanje koje smo radili početkom aprila porasla sa 53,9 na 57,4. Njihov rejting je prilično stabilan i gotovo čitavu polovinu 2018. godine kreće se oko 55 odsto - rekao je Uljarević za medije.

Upitan šta je uticalo na skok rejtinga SNS i predsednika Vučića on je rekao da tenzije u društvu motivišu i jednu i drugu stranu i da su protesti opozicije uticali na motivaciju birača SNS da se opredele da glasaju.

Na skupu "Budućnost Srbije" bilo 150.000 ljudi

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić

- Ponašanje biračkog tela u ovom trenutku izgleda kao predizborno ponašnaje, kao da smo nadomak izborima. Ta posebna retorika predsednika i kampanja "Budućnost Srbije - utiče na motivaiju birača SNS", pojasnio je on.

Upitan kako su protesti opozicije uticali na njihov rejting, on je rekao da je rejting SzS rastao prošle godine i išao do 15 odsto, ali da je početkom ove godine krenuo da pada i da je sada na 10 do 12 odsto.

Na protestu SzS bilo oko 7.000 ljudi

RepublikaFoto: Tanjug
Protest Saveza za Srbiju "1 od 5 miliona"

Kao razlog navodi radikalizaciju protesta, ali da je i Pokret slobodnih građana dobio novog predsednika Sergeja Trifunovića koji je startovao sa osam odsto podrške građana.

- Ti glasovi su kao sistem spojenih sudova, ako raste rejting jednima, drugima pada i obrnuto. Uvek se ljudi u tom bloku tuku za isti kolač birače. On je krenuo sa osam odsto, sada je na pet, šest odsto -pojasnio je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (61)

Loading
Igor

22.04.2019 09:06

Ovo je sasvim prirodan trend kretanja rejtinga, s obzirom na iživljavanja i huliganstvo SzS !

star

22.04.2019 09:06

Dobro su građani videli šta ko radi u ovoj našoj Srbiji i naravno da se neće nikako opredeliti za nasilje i primenu sile prema njima.

Ika

22.04.2019 09:06

Oni uskoro nece vise imati ni za cenzus.

Ana

22.04.2019 09:07

Podrska predsedniku Vucicu raste iz dana u dan.....