IGOR JURIĆ: Biću razočaran ako opozicija ne glasa za Tijanin zakon

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

26.04.2019

13:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Igor Jurić, koji je posle ubistva ćerke osnovao fondaciju "Tijana Jurić", ocenjuje da je država, predlogom izmena i dopuna Krivičnog zakonika, koje predviđaju uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece i trudnih žena, bez uslovnog otpusta, pokazala da staje na stranu žrtve, a ne počinioca.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Igor Jurić

Smatra to jednom velikom pobedom svih građana Srbije koji su svojim potpisom podržali izmene zakona, ali i Tijaninom, Marijinom, Anđelininom, Miličinom...pobedom.

- U izmene Krivičnog zakonika utkani su životi naše dece - rekao je Jurić za Tanjug pozivajući sve stranke i političare da imaju to u vidu kada budu glasali.

Na pitanje koliko je važno da svi poslanici budu u parlamentu kada se o tome bude glasalo, uključujući i one koji bojkotuju rasprave, Jurić je uveren da bez obzira na podele koje postoje u društvu "u svima nama ima nešto ljudsko" i da bi deca trebalo da budu prioritet.


- Ukoliko parlamentarne stranke koje bojkotuju rad ne uđu u skupštinu kada bude bilo glasanje o izmenama Krivičnog zakonika i ukoliko ne budu dali podršku, biću jako razočaran. Kao otac deteta koje je na monstruozan način stradalo, shvatiću da je u politici isključivo bitna lična i politička korist - rekao je Jurić.

On je izrazio nadu da ipak neće tako biti, jer, kako kaže, dobijao je "signale" i od onih koji su u opoziciji da će zakon podržati.

- Ukoliko sada to ne ispune, onda ću smatrati da je sve to bilo licemerno - dodao je Jurić.

On ističe da je veoma važno da postoji doživotna kazna, jer, kako objašnjava, analize zločina u proteklih 20 godina pokazuju da su počinioci krivičnih dela u kojima su žrtve deca - povratnici. 

- I to je nešto čime smo se vodili - istakao je Jurić.

Ne može da tvrdi da će se stopa kriminaliteta smanjiti, ali veruje da će se rezultati novih kaznenih mera pokazati u narednih pet do 10 godina.

- Ono što će građani dobiti posle usvajanja zakona jeste veća sigurnost za decu - istakao je Jurić .

Poručuje da Fondacija "Tijana Jurić" nastavlja sa radom i da ih čeka još mnogo posla. Između ostalog, u planu im je, kaže Jurić, da se bave zaštitom dece na internetu i uzrocima vršnjačkog nasilja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading