Proboj na Uskrs? Ne u Berlinu! Evo kako Politiko piše o samitu o Zapadnom Balkanu u Nemačkoj

Autor: Tanjug

Vesti

29.04.2019

15:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Briselski portal Politiko piše da današnji sastanak u Berlinu najverovatnije neće doneti neki veći napredak, čak ne isključuje mogućnost da bi konferencija mogla loše da se završi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Domaćin sastanka: Merkelova sa saradnicima

- Da li je moguć uskršnji proboj? Ne u Berlinu - smatra Politiko.

U tekstu se citira i saopštenje nemačke vlade da je svrha sastanka "razmena stavova o stabilnosti i razvoju u regionu, posebno o odnosima Srbije i Kosova".

Portal konstatuje da se nije mnogo toga dogodilo od foruma u Albahu, u leto prošle godine, kada se činilo da je istorijski sporazum na dohvat ruke.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je, prema oceni portala, delimično odgovorna za zastoj, želi da oživi pregovore.

Evropsku komisiju u Berlinu predstavlja šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, piše Politiko, ističući da je Berlin već dugo nezadovoljan njenim nivoom ambicije i da je "zakočio" ideju o promeni granica.

I Srbija i Kosovo imaju preduslove za nastavak razgovora - Srbija želi da Priština ukine takse, dok Priština traži priznanje od Beograda, navodi briselski portal.

Politiko postavlja i pitanje kako to da su na večeru pozvani i lideri BiH, Crne Gore, plus članice EU Hrvatske i Slovenije.

- Zašto grčki premijer Aleksis Cipras, pregovarački partner Zaeva oko sporazuma o imenu, nije tamo? - pita Politiko.

Jedan od domaćina večere u Berlinu je, pored Merkel, i francuski predsednik Emanuel Makron za kojeg portal naglašava nije naklonjen skorijem proširenju EU. 

Na sastanku u Berlinu biće govora i o Severnoj Makedoniji i Albaniji, koje predvode u grupi zemalja koje teže članstvu u EU, navodi Politiko i dodaje da bi lideri te dve zemlje trebalo da imaju bilateralne razgovore sa Merkel pre nego što se ona sastane sa Makronom. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading