DAČIĆ: Dijalog ne postoji, priznanje Kosova nemoguća misija!

Autor: Tanjug

Vesti

30.04.2019

07:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Sastanak u Berlinu nije novi format dijaloga Beograda i Prištine, jer dijalog ne postoji, a pozicija Srbije ostaje nepromenjena - priznati Kosovo je nemoguća misija", izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ivica Dačić

- O čemu oni (Priština) uopšte pričaju - oni uopšte ne pričaju o dijalogu, dijalog za njih ne postoji. Postoji samo da Srbija prizna Kosovo. Mislim da ovde treba da bude potpuno jasno da je naša pozicija nepromenljiva. Mi priznati Kosovo sa ovakvom unilateralnom odlukom, kako oni kažu sa sadašnjim granicama, jeste nemoguća misija - izjavio je Dačić za RTS.

Prema njegovim rečima, jučerašnji sastanak u Berlinu predstavlja pokušaj da se dijalog odblokira.

- Ovaj sastanak je na neki način jedna dodatna garancija da u međuvremenu, dok dijalog ne postoji, neće dolaziti do nekih incidentih situacija u očekivanju nekog sledećeg sastanka, ali ne dijaloga, nego sastanka gde će se ponovo pokušati da se dođe do nekog rešenja - rekao je Dačić.

Šef diplomatije je konstatovao da u Berlinu nije došlo do spektakularnih rezultata u smislu otpočinjanja neke nove runde dijaloga jer, kako je ukazao, dijalog trenutno ne postoji. 

- Da bi se taj dijalog obnovio, kao što znate, Srbija je jasno rekla, a to je (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić i juče ponovio, da mi očekujemo da se ukine jednostrani akt uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH - naglasio je Dačić, dodajući da do toga nije došlo.

RepublikaFoto: pixabay.com

Šef diplomatije je istakao da se dijalog sada ne može prebacivati na treću stranu, s obzirom na to da je format dijaloga usvojen u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

- Nemoguće je da se sada prebacuje na nekog trećeg, da se neko ubacuje novi, a da se ne pitaju neko kao što su stalne članice Saveta bezbednost. To pominjem da ne bi došlo do određenih pogrešnih tumačenja da je reč o nekom novo formatu. Vidite da su Albanci tražili da i Amerika učestvuje, zato što misle da će oni biti na njihovoj strani - ističe Dačić.

On je naveo da je Priština na sastanku u Berlinu, bez obzira što su svi apelovali da ukinu takse, nastupila veoma agresivno.

- Videli ste kakve su to izjave, oni očigledno pokušavaju da svojom starom taktikom učine da stave nogu u vrata i da stalno pričaju o nekim novim temama - kazao je Dačić.

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading