AMERIČKA DIPLOMATKINJA: Misije na KiM unapred spremale bombardovanje

Autor: Blic, Republika

Vesti

05.05.2019

11:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnja američka diplomatkinja Norma Braun koja je 1999. na Kosmetu bila članica i američke diplomatsko-posmatračke misije i misije OEBS izjavila je da su one bile sredstva za prikupljanje vojnih informacija u pripremi za bombardovanje SRJ.

RepublikaFoto: Tanjug
Diplomatsko-posmatračke misije i misije OEBS pripremale bombardovanje SRJ

Braunova je prvo bila deo američke diplomatsko-posmatračke misije, rekla je da ta misija nije bila "ništa drugo do paravan za vojnu operaciju".

Ona je dodala da je u misiji OEBS, gde joj je šef bio Vilijem Voker, bila glavni politički izveštač i tada je primetila mnoge stvari koje joj se nisu svidele.


- To je pre svega bio široko rasprostranjen prezir prema Rusiji. Zatim, postojale su glasine o sastancima usred noći izmedu ključnih članova NATO misije i OVK - iznela je Braunova.

Ona je rekla da se nije saglasila s Vokerovim zaključkom o slučaju Račak, koji je iskorišćen kao povod za NATO bombardovanje. O tome je govorila i u nemačkom dokumentarnom filmu "Sve je počelo sa jednom laži", kada je rekla da humanitarne krize "nije bilo na Kosovu pre početka bombardovanja".

Kasnije je napisala i eseje o americkoj politici i bombardovanju Srbije koje je nazvala prvim slučajem neointervencionizma koji je unapred pripremljen i izveden pod izgovorom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading