Jelena Milić o Vučiću i pregovorima o Kosovu: Dobro je što nije otvorio sve karte

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

06.05.2019

17:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktorka Centra za evroatlanske studije Jelena Milić ocenila je danas za Tanjug da je mudro što predsednik Srbije Aleksandar Vučić "nije otvorio sve karte" u pregovorima o Kosovu i Metohiji.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ/Tanjug/D.GOLL
Jelena Milić / Aleksandar Vučić

Ona objašnjava da na različitim stranama sveta postoje državni, politički i biznis interesi da se bilo kakav sporazum minira i da se sa manje informacija sprečava takva mogućnosti što je, po njoj, sasvim legitimno.

Kako kaže, Vučić je dao okvir - podrška SAD za mali kompromis u kome Srbija ne bi izgubila sve. 


- Upravljanje resursima koji se nalaze na jednom delu teritorije, uglavnom na severu Kosova, status za Srpsku pravoslavnu crkvu, garancija za Srbe na jugu, pitanje imovinskih prava, ali pre svega upravljanje resursima - nabraja Milić okvir u kome se kretalo rešenje i primećuje da se predlog shvatio kao podela, odnosno etnička podela što, kako kaže, nije tačno.

Vučić je imao isuviše oponenata, a jako malo onih koji su bili spremni da pokažu veru u 2019. godini da na Balkanu neće doći ni do kakvih eksalacija, dodala je ona.

Nemačkoj nikako ne odgovara nezavisno Kosovo

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Jelena Milić

Milić veruje da se videlo da ni Nemačkoj ne odgovara sporazum, pa ni da je Vučić priznao Kosovo, jer se, kako objašnjava, Nemačka se plaši svog biračkog tela koje je otišlo "udesno".

- Od juče je Makedonija korak bliže da otvori pregovore sa EU. Još da su Beograd i Priština postigli sporazum, nemačko biračko telo bi otišlo još udesno kao rekacija na to što ne želi i Zapadni Balkan u Evropi. Čini mi se da smo mi sada taoci između SAD i Nemačke u kojima nije lako okrenuti leđa Nemačkoj - rekla je Milić.

Prema njenim rečima, predsednik Vučić bi u narednom periodu morao da uloži dodatni napor da objasni građanima, a pre svega svom biračkom telu, značaj saradnje sa SAD iz mnogo razloga. 

- Iskreno se nadam da će se ova administracija ponovo koncentrisati na Zapadni Balkan, jer je i njima u interesu da tu imaju više partnera - ukazala je Milić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (17)

Loading
milanepo114

06.05.2019 17:58

Zna kako se vode pregovori!

Misko

06.05.2019 18:01

Zna Vucic dobro sta radi, ne brinite vi.

mimi

06.05.2019 18:02

samo nam milicka jos treba

mirko

06.05.2019 18:06

TAKO SE VODI ODGOVORNA POLITIKA