Srpski istoričar zapušio usta Ugljaninovom čoveku: Hoćete da stvorite "veliku Albaniju", nećemo vam to dozvoliti

Autor: Prva TV, Republika

Vesti

09.05.2019

09:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Govoreći o promeni imena ulica u Tutinu, istoričar Aleksandar Raković poručuje da tvorci tog projekta žele da stvore Veliku Albaniju i veličaju velikoalbanske ideologe.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
istoričar Aleksandar Raković

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA) Ahmedin Škrijelj je, gostujući u jutarnjem programu TV Prve istakao da je cilj Bošnjaka davanje naziva ulicama u Tutinu i Novom Pazaru koje neće nositi imena poznatih srpskih velikana, već Bošnjaka.

- Postojeći nazivi ulica ne odgovoraju identitetu Tutina i sandžačkih opština, i zato želimo da, recimo,  ulicu Stefana Nemanje preimenujemo u ulicu koja će nositi ime po Aćifu Efendiji - započeo je Škrijelj.

Srpski istoričar Aleksandar Raković, pak, nije ostao imun na njegove provokacije.

- Vi ste Albanci, razotkrili ste sve karte. Radite na stvaranju "velike Albanije". Meni se to ne sviđa i mi ćemo to sprečiti - naveo je Raković.

Na njegove reči, Škriljej je započeo: "U Sandžaku žive Bošnjaci, mi ne možemo da zaboravimo svoje..."

- Albanske korene? - prekinuo ga je istoričar.

- Pa, mi imamo ilirsko poreklo... nama Albanci jesu pomagali... - zbunio se sekretar SDA, na čije je reči Raković opet imao argument.

- Tako je. Prvo kad je moja porodica pobegla iz Kosovske Mitrovice, a onda kad su ih proterali i iz Raške. Dajete ulici ime Aćifa Efendije, čoveka koji je proterao moju porodicu - istakao je on.

RepublikaFoto: youtube/SDA Sandžaka
Ahmedin Škrijelj

Ahmedin Škrijelj je dalje nastavio sa ubeđivanjem kako su "Bošnjaci ti koji su tokom istorije bili ugnjetavani od strane Srba i srpske vlasti".

- Imamo pravo da kažemo ko smo. Nad nama je izvršen organizovan državni teror za vreme vladavine Slobodana Miloševića. U periodu od 1991. do 1996. vršena je tortura nad 17.500 Bošnjaka koji su pretučeni - branio se Škrijelj.

- Pa to su gluposti. Kako neko može da tuče 17.500 ljudi? i kakve to veze ima sa davanjem ulicama imena velikoalbanskih ideologa? - pitao je istoričar.

Zbunjeni sekretar SDA dotakao se i imena Ejupa Mušovića, istoričara iz Tutina, predstavljajući ga kao velikog Bošnjaka.

- Pričate besmilice. Sramota. Vi pojma nemate ko je bio Ejup Mušović. Mušovići su iz Nikšića, on ima srpsko poreklo, čak je i SANU objavila njegove knjige - odbrusio mu je Aleksandar Raković. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading