NAKON "ODBRANE SLOBODE" USLEDIO "MUNJEVITI ODGOVOR"! NATO započeo vežbu s tzv. Vojskom Kosova i još 14 armija

Autor: alo.rs

Vesti

10.05.2019

18:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok su Vojska i MUP Srbije na paradi u Nišu pod nazivom "Odbrana slobode" prikazivali svoju sposobnost da odbrane Srbiju, potpuno nezapaženo kod nas je prošla vest da je u našem komšiluku danas započela velika NATO vojna vežba koje se održava u Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji pod imenom: "Immediate Response 19", a koja će trajati narednih mesec dana, i kojom će se komandovati iz američke Komande kopnenih snaga za Evropu iz Visbadena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

U ovoj vojnoj vežbi učestovaće 5.250 vojnika iz Hrvatske,  Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, Litvanije, Severne Makedonije, Italije i Nemačke i po prvi put vojska takozvanog Kosova.

Za ovu operaciju NATO je angažovao 60 borbenih i transportnih aviona, 30 helikoptera i 800 raznih borbenih i neborbenih vozila. Samo da podsetimo radi poređenja na današnjoj paradi " Odbrana slobode" Vojska Srbije angažovala je sama 4.000 vojnika i policajaca, 300 vozila i 40 letelica.

- "Vojna vežba "Immediate Response 19" održava se od 10. maja od 6. juna na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju i u kasarni"Josip Jović" na Udbini, i na području Slovenije i Mađarske. Hrvatskoj je po prvi put dodeljena komanda nad multinacionalnim bataljonom. Cilj vojne vežbe biće provera ideje "NATO bez granice" brzo prebacivanje snaga iz jedne u drugu članicu bez komplikovane birokratske procedure - kaže izvor Alo.

Vojne snage članica koje učestvuju na vežbi dolaziće u Hrvatsku kopnenim i pomorskim putem, Tako Makedonci dolaze preko Srbije i Bajakova, Litvanci, Slovenci i ostali preko Brežica, dok će jedino albanska vojska i vojska takozvane države Kosovo doći morskim putem.

Foto: Tanjug/AP

Za njih je Hrvatska  stavila na raspolaganje dva desantna broda minopolagača klase Cetina koji će iz luke Drač do Zadra prevesti albansku i "kosovsku vojsku" sa tehnikom.

Kako ovaj portal saznaje od dobro obaveštenog izvora, Priština je na ovu NATO vojnu vežbu poslala jedan pešadijski vod i jedan tim deminera sa pratećim vozilima i logistikom, koji će se naredne nedelje iskrcati u Zadru, a zatim vojnim vozilima posle kraćeg odmora sa ostalim članicama NATO prebaciti u Mađarsku, pa nazad u Hrvatsku.

Takođe u Hrvatsku dolaze i delovi američke 173, padobranske brigade poznatiji kao "eksperti za Irak", kao i po tri bataljona francuskih i britanskih padobranca, gde se za pet dana očekuje priv masovni padobranski desant, gde će hrvatske snage u zamišljenom scenariju napada na članicu NATO imati zadatak odbrane zone doskoka.

- Osim toga, paralelno sa ovom u Hrvatskoj se očekuju još dve velike vežbe - jedna u Sloveniji gde američka vojska po prvi put na prostoru nekadašnje Jugoslavije raspoređuje bateriju protivraketnog sistema "Patriot", a u zoni Piranskog zaliva održava se vežba "Astral Knight" gde će biti simuliran pomorski desant.

Posle završetka "Immediate Response 19" juna ove godine započinje vežba " Swift Responce" gde se padobrancima iz Francuske i Britanije pridružuju Rumuni i Bugari.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading