Sud u Hagu izdao nalog za hapšenje Vjerice Radete, evo šta ona ima da kaže na to

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

14.05.2019

11:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni mehanizam za krivične sudove u Hagu (MMKS) saopštio je da nisu ispunjeni uslovi za ustupanje Srbiji predmeta protiv poslanika SRS Petra Jojića i Vjerice Radete, i ponovo naložio njihovo hapšenje zbog nepoštovanja suda.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Vjerica Radeta

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) u Skupštine Srbije Vjerica Radeta izjavila je da poslanik radikala Petar Jojić i ona nemaju nameru da idu dobrovoljno u Hag i da ne postoji pravni osnov za njihovo izručenje.

Ona je navela da ih štiti Ustav Srbije i pravosnažno rešenje Višeg suda u Beogradu u kojem piše da nema pravnog osnova za izručivanje.

U saopštenju haškog suda navodi se da svedoci nemaju volju da svedoče u Srbiji, i da će to značajno umanjiti mogućnost tužilaštva da sprovedu svoj slučaj i da će ugroziti sudski postupak.

 

Iz Mehanizma navode da će slučaj ostati u njegovoj nadležnosti i da se, u skladu sa Statutom i Pravilnikom ovog suda, povlače nalozi o upućivanju i o hapšenju koji su izdati 12. juna 2018. godine.

U saopštenju se navodi da se izdaje novi međunarodni nalog za hapšenje, i da se zahteva od Srbije da optužene prebaci u seedište Mehanizma u Hagu i da slučaj ostaje u nadležnosti MMKS.

Ovakvu odluku doneo je sudija Liu Daćun 13. maja, koji je u obrazloženju naveo da su ključni svedoci u ovom predmetu izjavili da neće svedočiti ako suđenje bude u Srbiji zbog "zabrinutosti za svoju bezbednosti i bezbednost svojih porodica".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading