Ko su specijalne jedinice NJSO koje su hapsile jutros Srbe na severu Kosova?

Autor: Tanjug

Vesti

28.05.2019

10:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalna jedinica NJSO, o kojoj se veoma malo zna, malo piše i retko govori, nastala je 1999. godine kada je na Kosovo stigla specijalna policija UNMIK-a (CIVPOL) sa ciljem da obuči lokalne policijske snage.

RepublikaFoto: Printskrin

Obučavali su ih šef CIVPOL-a Amerikanac Angel Kveipo i njegov zamenik Džim Renfrau, koji su važili za stručnjake za operacije u suzbijanju šverca narkotika, hapšenje po poternicama i za razbijanje demonstracija, ali i eksperti iz SAD, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Turske.

Već 2000. godine, Renfrau je preuzeo mesto šefa jedinice, koja je bila bazirana u Kosovu polju i trebalo je da bude regionalna po potrebi, a za vreme njegovog mandata ime je promenjeno u ROSU (Regionalna operativna jedinica za podršku) i u svakom regionu Kosova postavljena je po jedna, prenosi Blic.


Nakon jednostrano proglašene nezavisnosti 2008. godine, ime je promenjeno u Specijalna operativna jedinica (Njesia Speciale Operative - NJSO), koje se i danas koristi, a za komadanta operativnih snaga kosovske policije postavljen je Rašit Kalaj.

Kako se navodi, od naoružanja koje koriste pominju se pištolji "glok 19", "hekleri MP-5", AK 47 modifikovani kalašnjikov, suzavac i u nekim slučajevima snajperi.
KFOR

Ove jedinice, navodi se, aktiviraju se prilikom većih nereda, protesta, rizičnijih hapšenja i slično, a uglavnom služe za razbijanje demonstracija, zaštitu političara, ili učestvuju u akcijama pronalaženja droge.


Prištinski mediji o njima pišu veoma malo i veoma retko, pišu pre svega o tome kolike su im plate i da vežbaju u bivšoj bazi KFOR-a "Belvedere" u Južnoj Mitrovici, koju im je KFOR ustupio 2011. godine.
Foto: youtube.com/RTV PINK
Privođenje Marka Đurića

NJSO je nekoliko puta intervenisala na severu Kosova - 2011. godine kada su Srbi postavili barikade na severu Kosova, nakon čega su bili na teritoriji Zubinog Potoka, kada su hapsili Srbe zbog ubistva Envera Zamberija, kosovskog specijalca.

Januara 2017. godine pominjani su kao specijalna jedinica koja je trebalo da minira prugu kojom je od Beograda do Kosovske Mitrovice saobraćao "srpski voz", a prošle godine u martu učestvovali su u hapšenju direktora Kancelarije za KiM Marka Ðurića.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading