Otkrivamo! Srbija bila jedna od tema Bilderberg grupe: Vladari iz senke o podeli Kosova

Autor:

Vesti

05.06.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetski vladari iz senke okupljeni u misterioznoj Bilderberg grupi raspravljali su o američkom planu za podelu Kosova. Taj plan, kako saznaje Srpski telegraf, predstavio im je Džared Kušner, zet Donalda Trampa, zajedno sa mirovnim sporazumom koji bi trebalo da potpišu Izrael i Palestina i time reše višedecenijski sukob.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Džared Kušner

Sastanak Bilderberg grupe održavao se od prošlog četvrtka do nedelje u luksuznom kompleksu u švajcarskom Montreu, na obali Ženevskog jezera. Po običaju, sve se odvijalo pod velom tajne, iza zatvorenih vrata i pod strogim merama obezbeđenja, zbog kojih su neželjeni gosti isključeni. Kao i svake godine, spisak učesnika bio je impozantan. Između ostalih, došli su američki državni sekretar Majk Pompeo (bio jedan dan iako se nije nalazio na spisku učesnika), generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, holandski premijer Mark Rut, nemačka ministarka obrane Ursula fon der Lejen, francuski ministar privrede Bruno le Mer, izvršna direktorka "Majkrosofta" Satija Nadela, bivši predsednik "Gugla" Erik Šmit, milijarder i osnivač "Pejpala" Piter Til i još oko 120 pripadnika političke, bankarske, finansijske, industrijske elite... Tu je, naravno, bio i nezaobilazni Henri Kisindžer (96), bivši državni sekretar SAD, kojeg mnogi nazivaju strategom novog svetskog poretka.

Prošle godine, skupu je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić, a kako je procurilo nakon sastanaka u Torinu, gde je održan samit, naša zemlja je pominjana kao jedna od država koje treba naterati da se distanciraju od Moskve i Putina. Ove godine, međutim, o Srbiji se mnogo više i direktnije razgovaralo. O tome je, naravno, teško dobiti neposredna saznanja, ali je za naš list deo onoga što se dešavalo preneo jedan od vodećih srpskih političara, koji je od jednog zapadnog diplomate, učesnika sastanka Bilderberga, saznao neke pojedinosti:

- Kušner, zastupajući u stvari Trampa i predstavljajući njegov plan, učesnike je upoznao sa svim detaljima rešavanja spora Izraela i Palestine. O tome se, naravno, najviše govorilo, ali je jedan deo vremena Kušner izdvojio i da predstavi američki plan za Kosovo, koji veoma nalikuje izraelsko-palestinskom sporazumu. Pun legitimitet onome što je Kušner govorio dao je svojim dolaskom u Montre Majk Pompeo - prenosi naš sagovornik.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Henri Kisindžer

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović smatra da dva plana ipak ne mogu da budu identična.

- Izraelsko-palestinski i kosovski problem mogu biti rešavani po sličnom modelu, ali nikako po istom - kaže on.

Geopolitički analitičar Srđan Perišić potvrđuje da Bilderberg grupa vodi tajne razgovore, ali i da posle navodno procure informacije koje oni puste.

1954. održan prvi sastanak Bilderberg grupe

- Oni pričaju iz perspektive atlantizma, zapadnog pogleda na svet u ideološkom smislu, a iz perspektive NATO u geopolitičkom. Ali kad bi Amerikanci mogli da reše ono što Bilderberg naredi, rešili bi Venecuelu, što govori da nemaju više toliko snage. Takođe, prema mom mišljenju, KiM nije isto što i Palestina.

Kušner u Briselu sa Mogerinijevom

Džared Kušner, osim što je zet i savetnik Donalda Trampa, slovi i kao njegov čovek za specijalne zadatke. Njemu je, između ostalog, povereno rešavanje izraelsko-palestinskog spora, a nedavno je otkriveno da po gotovo istom modelu, uz podršku savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, planira i podelu Kosova. Prošle godine sastao se u Vašingtonu sa Ivicom Dačićem, ima nagoveštaja da bi u skorije vreme mogao da poseti Srbiju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Inače, Kušner je juče bio u Briselu, gde se sastao sa Žan-Klodom Junkerom i Federikom Mogerini, posrednicom u dijalogu Beograda i Prištine.

Publicista Dejan Lučić, koji se godinama bavi svetskim vladarima iz senke, napominje da je dobro što u svemu učestvuje Henri Kisindžer jer je on, kako kaže, mudar čovek koji zagovara mudra rešenja.

- U odličnim je odnosima i sa Putinom, i sa Trampom, i sa Netanjahuom. Treba se držati Kisindžera. S druge strane, Kušner je Jevrejin i blizak je jevrejskoj grupaciji Habad, koja je bliska sa Putinom, a najuticajnija je u Americi.

TRAMP SPREMIO DVA SPORAZUMA

Izrael-Palestina

Beograd-Priština

1. Trojni sporazum Izraela, Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) i Hamasa 1. Trojni sporazum predstavnika Beograda, Prištine i međunarodne zajednice (uključujući SAD i Rusiju)
2. Palestinska država pod nazivom Nova Palestina bila bi uspostavljena na Zapadnoj obali i Gazi, ali njoj neće pripasti izraelska naselja na Zapadnoj obali 2. Razgraničenje na Kosovu i Metohiji bilo bi sprovedeno tako što bi severni deo KiM ostao u sastavu Srbije, uz specijalni status Mitrovice
3. Jerusalim neće biti podeljen između Izraela i Nove Palestine, već će biti glavni grad i Izraela i Nove Palestine, a arapski stanovnici tog grada biće građani Nove Palestine 3. Mitrovica neće biti podeljena, imaće samostalan status distrikta, a Srbi u Mitrovici biće državljani Srbije
4. Dosadašnji status svetih mesta ostao bi na snazi 4. Posebna zaštita i eksteritorijalni status za srpske svetinje van severa KiM
5. Jevrejima neće biti dozvoljeno da kupuju arapske kuće i obrnuto 5. Albanci neće moći da kupuju srpske kuće i obrnuto
6. Strane koje će finansijski podržati primenu sporazuma su SAD, EU i naftom bogate zemlje Zaliva, sa budžetom od 30 milijardi dolara u roku od pet godina 6. Ekonomski paket za Kosovo, posebno za severni deo, pre svega za gradnju infrastrukture i proizvodnih pogona. Da se obezbede pare, biće sazvana međunarodna konferencija
7. Granica između Nove Palestine i Izraela biće otvorena za promet građana i robe, izgradiće se auto-put koji povezuje Zapadnu obalu sa Pojasom Gaze 7. Granica između Kosova i Srbije (severni deo Kosova) bila bi otvorena za promet građana i robe, bez dužeg zadržavanja

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading