Skot: Zamrznuti konflikt nije opcija koja donosi stabilnost

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

08.06.2019

13:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki ambasador Kajl Skot izjavio je danas da zamrznuti konflikt po pitanju Kosova i Metohije nije opcija koja donosi stabilnost.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Kajl Skot

- Srbija se Briselskim sporazumom posvetila tome da pokuša da postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji, kao i Kosovo. To bi trebalo da bude cilj obe strane, a to je sigurno i naš cilj - rekao je Skat. On je naveo da SAD podržavaju pregovore predvođene EU i da žele da se pronađe način da se sve strane vrate za sto. "Sada imamo drugačiju vrstu zamrznutog konflikta u kojem je zapravo zamrznut proces pregovora. I ništa se ne dešava u smislu postizanja sporazuma", rekao je američki ambasdor.

On je kazao da su SAD od početka bile veoma jasne u stavu da carine nisu od pomoći i da predstavljaju prepreku vraćanju pregovorima i da ih treba ukinuti. Carine, kaže, pokazuju teškoće da napredujete o situaciji uzajamnog nepoverenja između strana u konfliktu, a pokušaj da se odgovornost za nemogućnost postizanja dogovora prebaci bilo na Berlin, Pariz, Moskvu, Brisel, Vašington ili Pekging, što se njega tiče, nije odgovarajući pristup.

- Jedino održivo rešenje mora biti lokalno, zasnovano na sporazumu Beograda i Prištine i jedini način za to je povratak pregovorima - naveo je Skot.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading