Bošnjaci traže specijalni status za Sandžak! Nacionalno veće uputilo pismo srpskim i crnogorskim vlastima

Autor: Republika, Tanjug

Vesti

10.06.2019

12:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), čiju većinu čine pripadnici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Sulejmana Ugljanina, zatražilo je danas od srpskih i crnogorskih institucija uspostavljanje specijalnog statusa za Rašku oblast, koju Bošnjaci nazivaju Sandžak.

RepublikaFoto: Tanjug
Želi poseban status za Sandžak, Sulejman Ugljanin

U pismu BNV upućnom predsednicima, premijerima i predsednicima parlamenata Srbije i Crne Gore, BNV poziva na dijalog institucije dveju država o ovom pitanju.

U saopštenju BNV se ukazuje na, kako navode, važnost neodložnog prihvatanja predloženog rešenja u cilju izgradnje "slobodnog multinacionalnog, multikulturalnog, mulitkonfesionalnog i demokrtskog društva jednakih šansi za sve".

U BNV smatraju da "specijalni status Sandžaka, kao teritorijalno političke zajednice, jemči ravnopravnost i konstitutivnost svih sandžačkih naroda, Albanaca, Bošnjaka, Crnogoraca i Srba".

Dobijanje specijalnog statusa bi, kažu, bio model za "rešavanje bošnjačkog i sandžačkog pitanja".

"Uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak na osnovama inicijative za rešavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak, predstavlja trajan i stabilan mehanizam koji osigurava pravo Bošnjaka na političku egzistenciju i nesmetan društveni i ekonomski razvoj te pruža jednake šanse svim narodima koji žive u Sandžaku", navodi se, između ostalog, u pismu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading