Vučić: SPC U Crnoj Gori predstavlja utočište za mnoge narode

Autor: Republika, Tanjug

Vesti

13.06.2019

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svako ugrožavanje imovine srpske crkve u Crnog Gori bi neminovno vodilo pogoršanju inače dobrih odnosa dve zemlje i zato molim vlasti ili većinu u CG da ne podrže predloženi zakon, koji je na to usmeren, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić

On je tako odgovorio na pitanje šta misli o predlogu Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori koji je usmeren na otimanje imovine srpske crkve u toj zemlji.

- Dobio sam analizu predloženog akta za crnogorski parlament i mi ćemo i preko Vencijanske komisije pokušati da zamolimo da se taj akt ne usvoji, pošto nije dobar za srpski narod koji ima svoju crkvu u CG. To nije nekakva mitropolija ili eparhija, već Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori - istakao je Vučić.


Kaže da je predloženi akt loše rešenje i da može samo da uputi molbu da se to ne usvoji, pošto to ne može da zahteva.

- Kao predsednik države koji brine o položaju Srba i koji ne želi da kvarimo odnose sa CG, već da gradimo dobre odnose sa CG, imam molbu prema vlastima ili većini u CG da takav zahtev ne usvoje. To je moja molba, nada i želja, jer srpska crkva vekovima postoji na tom tlu i ona nije zaštita i utočište samo sprskom narodu, već i onima koji se osećaju Crnogoricima i pripadnicima drugih naroda ili nacionalsnosti - poručio je Vučić.
RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

- To je mnogo više od svega i zato moja molba vlastima u CG, ako žele da je čuju i usliše. A, ako ne, to je njihovo pravo i mogućnost i to ćemo razumeti i umeti u skladu sa tim da se ponašamo.


Takva odluka, naime, kako je ukazao predsednik, u značajnoj meri bi pokvarila vrlo pristojne i dobre odnose, koje Srbija i CG danas imaju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
Miki

13.06.2019 12:44

Crnogorska pravoslavna crkva je kanonski nepriznata, zasto bi Crnogorci bili manje Crnogorci ako su vernici Srpske pravoslavne crkve, vlast u Podgorici je u krivu ,ako zakonom pokusa oteti imovinu srpske crkve u CG.

Pera kojot

13.06.2019 12:56

Crno gorci su na platnom spisku nato-a,i rade kako im drugi kažu.

Vladimir

13.06.2019 13:14

Nadam se da će vlast u Crnoj Gori dobro razmisliti pre nego što donese bilo kakvu odluku u vezi Zakona o slobodi veroispovesti.

Milan

13.06.2019 13:52

Crna Gora mora da donese ispravnu odluku!