Postavljen prvi šip za Međunarodno putničko pristanište u Zemunu

Autor: zemun.rs

Vesti

25.06.2019

13:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović i gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišli su 25. juna radove na izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa za brodove na Dunavu u Zemunu.

Foto: ST/V. LUKIĆ
Dejan Matić

- Ovo je veliki dan za građane Zemuna i Opštinu, koji smo čekali decenijama. Uložili smo mnogo truda, rada, želje, volje i energije kako bismo dočekali polaganje prvog šipa. Sve što smo dogovarali, za šta smo se borili, danas realizujemo. Ovi radovi su početak konstrukcije pristana na koji će pristajati kruzeri koji su do sada samo plovili pored Zemuna. Kada se posao privede kraju, brodovi će pristajati u Zemun, a Zemunci su poznati po gostoprimstvu i jedva čekamo da dočekamo sve turiste. Paralelno se radi na pratećoj infrastrukturi, tako da ćemo sigurno biti spremni za prvi brod i prve turiste. Zemun ima šta da ponudi: Staro jezgro Zemuna, zaštićenu istorijsko – kulturnu celinu, nezaobilazni Gardoš, Zavičajni muzej, mnogobrojne restorane - rekao je domaćin skupa, predsednik Matić i dodao da se uveliko radi na rekonstrukciji 60 fasada, rekonstrukciji i restauraciji bedema zemunske tvrđave na Gardošu, i pristupnih stepeništa do Milenijumske kule, što je u skladu skladu sa opredeljenjem Opštine da se najvažnije turističke tačke obnove kako bi u najboljem svetlu predstavile potencijale Zemuna, sačuvale i prikazale bogato materijalno nasleđe.

Predsednik Matić se zahvalio svim učesnicima u projektima koji se realizuju u Gradskoj opštini Zemun i najavio  za sledeću godinu i rekonstrukciju Glavne ulice, budući da je pešačka zona potpuno obnovljena. Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović naglasila je koliko su za Srbiju važni vodni koridori, i da će Vlada Srbije u ovoj i narednoj godini uložiti više od 200 miliona evra u vodni saobraćaj. Ministarka Mihailović je istakla i da će se po završetku radova na putničkom pristaništu u Zemunu u avgustu, broj turista koji dolaze brodovima u Beograd sa 60 hiljada povećati na 100 hiljada putnika, i dodala da je otvaranje drugog pristana u Beogradu, zemunskog, izvesno zbog enormnog zalaganja predsednika Gradske opštine Zemun Dejana Matića, i da to treba da bude obrazac kako se rukovodi opštinom. 

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić rekao je da je pristan u Zemunu kapitalni projekat i primer saradnje Vlade Republike Srbije, Grada Beograda i opštine Zemun, koja je pokretač inicijative za izgradnju ovog važnog infrastrukturnog projekta. Gradska opština Zemun, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Agencija za upravljanje lukama i JP ”Beograd vode”, 2018. godine potpisali su ugovor kojim su utvrdili međusobna prava i obaveze, kao  preduslov za sve pripremne radnje do raspisivanja javne nabavke za izbor izvođača radova na izgradnji pristana.

Vlada Republike Srbije je još 2014. godine donela uredbu o utvrđivanju lučkog područja putničkog pristaništa otvorenog za međunarodni saobraćaj u Gradskoj opštini Zemun,  prema planovima prostornog uređenja i planskoj dokumentaciji koja se odnosi na upravljanje vodama, pa je tada određena i parcela na kojoj je moguće izgraditi ovakvo pristanište. Lokacija na kojoj se gradi pristanište za međunarodne putničke brodove do 120 metara dužine i 15 metara širine je kod Stare kapetanije, na mestu gde se nekada nalazio pristan, gde će biti postavljena dva pontona, sa dva fiksna oslonca i 21 šipom.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zorana Mihajlović

Izgradnjom sedmog međunarodnog pristaništa Srbija će znatno unaprediti turističku infrastrukturu, podići kvalitet usluga, uz poštovanje ekoloških standarda. Ukupna vrednost ove kapitalne investicije je blizu 150 miliona dinara. Pristanište u Zemunu će biti spremno za prihvat brodova u narednoj nautičkoj sezoni i njegovom izgradnjom na najvažnijem panevropskom plovnom putu Dunava – Koridoru 7, biće udvostručen broj mesta za pristajanje kruzera, čime će Beograd duplirati broj turista.

Ovom događaju važnom za privredni razvoj Srbije, Beograda i Zemuna prisustvovali su načelnica Uprave Gradske opštine Zemun Katarina Zrilić i rukovodstvo Opštine, pomoćnik ministra u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljko Kovačević, sekretar Sekretarijata za privredu Grada Beograda Milinko Veličković i direktor PIM-a Miodrag Milojević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading