Radojičić sa Sobjaninom: Moskva je riznica dobrih rešenja za probleme Beograda

Autor: beograd.rs

Vesti

05.07.2019

14:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izgradnja parka u Beogradu nalik moskovskom parku Zarjađe, pomoć oko uvođenja metroa i unapređenja zdravstvenih usluga, neke su od tema sastanka gradonačelnika Beograda prof. dr Zorana Radojičića i gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina.

Foto: beograd.rs
Radojičić na sastanku sa Sobjaninom

Gradonačelnici su razgovarali u prostorijama Zarjađe parka, zelenoj oazi u samom centru Moskve, koja je bila i tema sastanka. Gradonačelnik Radojičić istakao je da deli oduševljenje predsednika Vučića ovim gradskim parkom i da je saglasan da bi i u Beogradu trebalo urediti prostor nalik njemu. Kao moguću lokaciju na kojoj se razmatra izgradnja parka po uzoru na Zarjađe, on je istakao Donji Dorćol, odnosno prostor od Beton hale do Pančevačkog mosta.

Da je moskovski park izuzetno dobro projektovan, osmišljen i uređen, svedoči i to što ga godišnje poseti 10 miliona ljudi. Gradonačelnici su se saglasili da su projekti uređenja gradskog jezgra veoma dobri – Moskva je uložila oko milijardu dolara za uređenje centralne zone u okviru koje se nalazi Zarjađe park. Zahvaljujući ovoj investiciji, znatno se povećao i broj turista, tako da Moskvi danas od turista ostaje 1,5 milijardi dolara prihoda. 

Na sastanku je konstatovano da je Beograd grad koji se intenzivno razvija, u kome se gradi mnogo više nego ranije. Važno je postići razvoj i infrastrukture i saobraćaja, i u tom kontekstu su se saglasili gradonačelnici – Moskva se može pohvaliti dobrim rešenjima: metro odlično funkcioniše, saobraćajni sistem je unapređen, a internet-platforma za parking servis je najbolja na svetu. Javni prevoz redovno koristi oko 70 odsto građana, dok se ulazak u centralnu zonu automobilom naplaćuje.

Foto: beograd.rs

Radojičić je istakao da mu je važno da se unapredi i zdravstvena zaštita Beograđana, a posebno da se pacijentima domova zdravlja omogući kvalitetnija usluga na koju se kraće čeka. Moskva bi mogla da pomogne u formiranju jedinstvenog informacionog sistema u okviru domova zdravlja, kakav je uveden 2012. godine. Njime se, prema iskustvima ruske prestonice, sprovodi potpuna kontrola ustanova i omogućava da pacijenti sedam puta manje čekaju na zdravstvenu uslugu.

Radojičić je podsetio da je u januaru predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio predsednika Rusije Vladimira Putina i pozvao kolegu iz Moskve da poseti Beograd.

- Zadovoljstvo mi je da prijateljske odnose između dve zemlje, dva naroda i dva predsednika produbljujemo na nivou prestonica. Istakao bih i da su iskustva Moskve dragocena za Beograd koji se susreće sa mnogim problemima, koji su u Moskvi izvanredno prevaziđeni. Nastojim da naš grad bude što zeleniji, pametniji i funkcionalniji i moglo bi se reći da je Moskva prava riznica dobrih rešenja za Beograd - kaže gradonačelnik Radojičić.

Foto: beograd.rs

Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Srbije u Ruskoj Federaciji Slavenko Terzić, a delegaciju Beograda čine i glavni gradski urbanista Marko Stojčić i sekretar za urbanizam i građevinske poslove Miloš Vulović.

Gradonačelnik Radojičić danas govori na "Moskovskom urbanom forumu 2019" na temu "Nova urbana agenda. Na koje vrednosti se gradovi danas fokusiraju". "Moskovski urbani forum", koji se održava od 4. do 7. jula u parku Zarjađe, okuplja brojne stručnjake i političare iz Rusije i inostranstva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading