24 GODINE OD TRAGIČNIH SUKOBA U BOSNI: Zbog zločina u Srebrenici izrečeno 700 godina zatvora

Autor:

Vesti

11.07.2019

05:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se održava komemoracija povodom 24 godine od zločina u Srebrenici, a do sada su Haški tribunal, Sud BiH, te sudovi u Srbiji i Hrvatskoj osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora, te izrekli četiri doživotne kazne za zločine protiv čovečnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Najveći broj presuda za Srebrenicu izrekao je Sud BiH, osudivši ukupno 25 osoba, u Hagu je osuđeno 14 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske, dok je srpsko pravosuđe osudilo pet osoba za zločine u Srebrenici, a u Hrvatskoj su osuđena dvojica bivših pripadnika "Škorpiona".

Takođe, osuđeni su i najviši civilni i vojne starešine Srba Radovan Karadžić, prvi predsednik RS i vrhovni komandant Vojske RS, koji je u martu 2019. godine u Hagu osuđen na kaznu doživotnog zatvora za zločine, kao i bivši komandant VRS Ratko Mladić, koji je u prvostepenom postupku, takođe, osuđen na doživotni zatvor za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja, odnosno, udružene zločinačke poduhvate, ubistva, progone, terorisanje civila i uzimanje talaca.

Svakako ne daje dobru poruku to što do dana današnjeg niko nije odgovarao za napad na Vučića. Mislim da ni to nije dobra poruka za regionalnu saradnju

Ana Brnabić, premijerka

Očekuje se da će u Hagu u narednih godinu dana biti izrečena pravosnažna presuda Ratku Mladiću.

Obeležavanje godišnjice zločina u Srebrenici ove godine protiče bez prisustva srpskih zvaničnika, a premijerka Ana Brnabić poručila je da nije ni pozvana.

Radovan Karadžić i Ratko Mladić u Hagu osuđeni zbog Srebrenice

- Svakako ne daje dobru poruku ni to što je predsednik Aleksandar Vučić, tada kao predsednik vlade, za 20. godišnjicu od ovog užasnog zločina bio u Potočarima, gde je bio napadnut, životno ugrožen, a do dana današnjeg niko nije odgovarao za taj napad. Mislim da ni to nije dobra poruka za regionalnu saradnju - izjavila je premijerka Brnabić i uputila najdublje saučešće svim porodicama žrtava sukoba u Bosni i Hercegovini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading