4.000 specijalaca čuva Makrona: Svi detalji posete francuskog predsednika Srbiji

Autor: Blic, Republika

Vesti

13.07.2019

17:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oko četiri hiljade specijalaca brinuće o bezbednosti francuskog predsednika Emanuela Makrona tokom njegovog boravka u Beogradu sledeće nedelje. Mere bezbednosti biće na najvišem nivou.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

Osim toga, nekoliko desetina francuskih bezbednjaka je već stiglo u našu prestonicu gde sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova usaglašavaju detalje, a jedan broj njih će doći kada i francuski predsednik. Kako saznaje "Blic", Makron dolazi sam, sa njim neće biti supruga Brižit.

Nedeljama unazad planiraju se detalji. Mere bezbednosti biće na najvišem mogućem nivou kao kada su u Srbiju dolazili ruski predsednik Vladimir Putin ili nemačka kancelarka Angela Merkel.

- Francuski i naši specijalci proveravaju rutu kojom će se Makron kretati, kao i lokacije koje će tokom posete Beogradu i predsedniku Aleksandru Vučiću obilaziti - navodi naš sagovornik.

Za potrebe čuvanja Makrona biće angažovani pripadnici policije i vojske, među kojima i snajperisti.

Ulice kojima se bude kretao eskort francuskog predsednika biće u etapama zatvarane.

Stanari zgrada u neposrednoj blizini Palate "Srbija" gde će Makrona dočekati predsednik Vučić dobiće instrukcije da u periodu kada Francuz bude u Palati navuku zavese, spuste roletne i ne približavaju se previše prozorima.

Emanuel Makron dolazi u Beograd u ponedeljak 15. jula u popodnevnim satima. Na Aerodromu "Nikola Tesla" otkriće tablu kojom će biti obeležen početak procesa modernizacije aerodroma koji je preuzela francuska kompanija "Vansi". Zatim će mu biti priređen svečani doček ispred Palate "Srbija", potom sledi tet-a-tet razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a potom konferencija za medije.

RepublikaFoto: Tanjug
Makron i Vučić

Nakon toga biće održan sastanak dveju delegacija, a potom će francuski predsednik posetiti Novo groblje, spomenik braniocima Beograda, Kalemegdan i Spomenik zahvalnosti Francuskoj, gde se očekuje da veliki broj građana dođe da pozdravi Makrona. Na kraju dana Vučić će prirediti večeru u njegovu čast.

Drugog dana posete, Makron će sam obilaziti prestonicu pa zajedno s Vučićem razgovarati sa mladima iz regionalnog omladinskog centra, a zatim će imati susret sa nekoliko istaknutih umetnika.

Najvažnija tema razgovora dvojice predsednika biće evropske integracije. Nakon više izjava francuskog predsednika da nije vreme za proširenje Evropske unije i da ne treba očekivati nove članice do 2028. godine, Vučić će pokušati da ublaži Makronov stav. U tome će mu pomoći loš odnos koji ima sa albanskim rukovodstvom u Prištini. Svakako da će tema biti i takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i kako da se taj problem prevaziđe.

Makron će doći samo u Srbiju i neće obilaziti druge zemlje u regionu, niti će ići u Prištinu. Time stavlja do znanja da je Srbija ključni partner za Francusku u ovom delu Evrope, a kuriozitet je da će u Beogradu i prenoćiti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da poseta Makrona ima veliki značaj.

- Značaj posete je ogroman, razgovaraćemo o ekonomskim, političkim temama, evropskom putu Srbiji i svakako o Kosovu - rekao je Vučić.

On je naglasio da je Makron, jedan od dva najvažnija lidera Evrope, "jedan od lidera koji pripada budućnosti i čija uloga će još rasti".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading