Preti mu 20 godina robije? Vuk Jeremić mora da odgovara za tešku izdaju zemlje

Autor:

Vesti

01.08.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vuk Jeremić bi zbog zahteva Rusima da ne koče kosovsku nezavisnost morao da odgovara jer je time narušio interese zemlje, navodi advokat Goran Petronijević. Naime, u dokumentu koji je Srpski telegraf objavio Vuk Jeremić je 2005. od Rusa praktično tražio da smetaju Kosovu, da ne ulažu veto jer bi to, kako je rekao, koštalo karijere svakog srpskog političara.

RepublikaFoto: youtube.com/Južne vesti
Vuk Jeremić u panici

Petronijević kaže da je ovakvim zahtevom Jeremić napravio najmanje tri krivična dela, za koje bi mogao da odgovara. Naravno, ističe, kvalifikacija bi zavisila od činjenica koje bi se utvrdile.

- Jedno od tih krivičnih dela je ugrožavanje nezavisnosti, član 305 krivičnog zakonika, i on glasi: "Ko na protivustavan način pokuša da dovede Srbiju u položaj potčinjenosti ili zavisnosti prema nekoj drugoj državi kazniće se zatvorom od tri do 15 godina". Po mom tumačenju, ovde može da bude i ovakva radnja, dakle sprečavanja nekog ko može da nam pomogne, kao što je rusko ulaganje veta, da to ne učini - poručuje Petronijević.

Drugo krivično delo zbog kojeg bi sud mogao da ga procesuira je "ugrožavanje teritorijalne celine pod silom ili na drugi način".

20 godina najviša kazna zatvora koja je zaprećena za ugrožavanje države

- Ovo je sad drugi protivustavan način, piše "ako neko pokuša da otcepi neki deo teritorije Srbije ili deo teritorije pripoji drugoj državi, opet će se kazniti zatvorom od tri do 15 godina". To je član 307. Ima još jedno krivično delo, vrlo opasno i stoji kao takvo, a to je "priznanje, kapitulacija ili okupacija", to je član 306, koji kaže "građanin Srbije koji potpiše ili prizna kapitulaciju ili prihvati da prizna okupaciju Srbije ili pojedinog njenog dela kazniće se zatvorom najmanje 10 godina", znači da je po ovome 20 godina - objašnjava Petronijević.

Kako navodi, do objave dokumenta nije verovao da se naše državno rukovodstvo tako ponašalo.

- Što kaže narod, dobro smo prošli kako smo mogli sa takvima. Postoji krivično delo izdaje državnih i nacionalnih interesa i dokazivo je. Ako bi se dokazalo da je to on radio na svoju ruku (pozivao se na Tadića, ali Tadić se nije izjašnjavao), ovo bi bilo čisto za organe gonjenja da počnu postupak protiv Jeremića, tužilaštvo da ga pozove i sasluša, a, naravno, i kao svedoka pozvati Tadića. Onda bi se znalo da li bi i on bio obuhvaćen takvom vrstom optužbe ili sumnje ili bi eventualno bio samo svedok. S druge strane, ako je Jeremić uradio kurirski posao, znači preneo Tadićeve reči, onda on tu ne bi mogao da ima neku krivičnu odgovornost, ali moralnu da, jer to se na prvi pogled vidi da je izdaja našeg nacionalnog interesa - zaključuje Petronijević.

Jeremić ni juče nije odgovarao na pozive Srpskog telegrafa.

NA OVA PITANJA JEREMIĆ DUGUJE ODGOVORE!

RepublikaFoto: Tanjug
Vuk Jeremić

1. Zašto ga Tači i Haradinaj navode kao nekog ko je zaslužan za kosovsku nezavisnost ako ništa nije uradio protiv srpskih nacionalnih interesa dok je bio na vlasti?

2. Zašto je postavio katastrofalno pitanje pred Međunarodnim sudom pravde?

3. Zašto je podržao postavljanje granice između Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku?

4. Zašto je podržao prebacivanje pregovora iz UN u EU?

5. Zašto je na KiM doveo Euleks i razvlastio Kfor i uveo predstavnika samoproglašene države Kosovo u UN?

6. Zašto je od Rusije tražio da ne uloži veto na sednici Ujedinjenih nacija na kojoj se raspravljalo o Kosovu, čime je kasnije otvoren put ka kosovskoj nezavisnosti?

Ovo je Jeremić tražio od Rusije

- Na sastanku održanom 28. novembra 2005. godine viši savetnik predsednika Republike Srbije Vuk Jeremić preneo je poruku predsednika Borisa Tadića opunomoćniku Rusije u centralnom federalnom okrugu Georgiju Poltavčenku

- Prema Jeremićevim rečima, glavni cilj njegove posete bio je da se stav predsednika Tadića o kosovskom problemu prezentuje ruskoj strani

- Jeremić je naglasio da je kosovski problem najviše bolan za Srbe, a neadekvatan pristup tome može koštati karijere svakog srpskog političara

- Pozivajući se na svog predsednika, on je rekao da B. Tadić neće pozdraviti hipotetičku mogućnost Rusije da koristi pravo veta na glasanje u Savetu bezbednosti UN o nezavisnosti Kosova

- On je naglasio da takav potez Rusije procenjuje kao neverovatan i ne u skladu sa ruskim interesima, a koji bi doprineo produbljivanju krize na Balkanu i rastućoj popularnosti ekstremnih nacionalista u Srbiji.

- Jeremić smatra da je dosledan rad Rusije u okvirima takozvane kontakt grupe konstruktivniji

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Zoi

01.08.2019 16:40

Jeremic, je to i zasluzio!

Andrija

01.08.2019 19:58

Barem ce mu Vucic i ostala njegova ekipa da mu prave drustvo u zatvoru

Andrija

01.08.2019 20:06

Kolko li ce Vucic dobiti godina zbog gazenja ustava

pljuckavac

02.08.2019 05:03

Meni i dalje nije jasno kako se on jos nalazi na slobodi.