Albanci preplavili Bujanovac! Kupuju sve, i stanove i kuće, ne pitaju za cenu

Autor: Novosti, Republika

Vesti

20.08.2019

16:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opština Bujanovac poslednjih meseci podseća na veliko gradilište. Gradi se nekoliko novih zgrada, a u novim stanovima uglavnom niko ne živi. Kvadrati se prodaju po nerealno visokim cenama, stanove kupuju isključivo Albanci. Srbi su zbunjeni celom situacijom, neki se čak i pribojavaju da se iza ovoga krije nekakva namera o iznenadnom naseljavanju većeg broja Albanaca, dok stručnjaci iz oblasti nekretnina tvrde da je reč o trendu koji je zavladao i koji je samo privremenog karaktera.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Stvarno nam nije jasno zbog čega se grade te zgrade i ko kupuje stanove. Zgrade niču kao pečurke posle kiše, a stanovi su uglavnom prazni. Spekuliše se da se cena kvadrata kreće i do 700 evra, priča jedan Srbin iz Bujanovca. S druge strane, Darko Filipović iz jedne agencije za nekretnine smatra da nema nikakvih teorija zavere, već da je reč o nezaustavljivom trenutnom trendu kupovine stanova u novogradnji.

Takav trend je pre nekoliko godina zahvatio Preševo, pa se sada tamo stanovi zbog prezasićenosti tržišta prodaju mnogo jeftinije nego u početku. Cena od oko 550 evra po kvadratu u Bujanovcu je u odnosu na veličinu i položaj opštine nerealno velika, smatra Filipović. Iako niko ne želi otvoreno o tome da govori, po opštini se spekuliše o nelegalnoj gradnji i dogovoru sa opštinskim vlastima, što predsednik opštine Šaip Kamberi oštro demantuje.

- Nemamo nikakve veze sa tim radovima, nismo investitori. Ne učestvujemo u tome, osim u smislu izdavanja dozvola i sve to u skladu sa urbanističkim planom. Koliko ja znam, uglavnom su kupci iz dijaspore, kaže Kamberi. On objašnjava da se stanovi lakše održavaju nego kuće, iziskuju manja ulaganja. Zbog toga, pretpostavlja, Albanci koji rade u inostranstvu biraju ovu soluciju za stanovanje kada dođu u rodni kraj.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading