Profesor zapušio usta hejterima: Vučića i mene napadaju oni koji ne trpe uspeh

Autor:

Vesti

26.08.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveni matematičar Stojan Radenović svoje naučne radove, nakon godinu dana pauze, ponovo će potpisivati za Beogradski univerzitet, o čemu je u subotu postigao dogovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Stojan Radenović

U razgovoru za Srpski telegraf koji je vođen u podrumu u kojem godinama radi Radenović je otkrio sve detalje susreta sa šefom države, dogovoru koji su postigli, ali i poklonu koji je dobio od šefa države:

- Prezadovoljan sam, laptop koji mi je predsednik poklonio mnogo će mi koristiti. Kabinet koji mi je nudio nisam mogao da prihvatim, ja sam skroman čovek.

Govoreći o razgovoru koji je imao sa šefom države, poznati matematičar kaže:

- Vučić me je pozvao telefonom iz Njujorka i rekao: "Dolazite ovamo u Srbiju, ja ću sve da im nadoknadim."

 

 

Ceni se rezultat

Predsednik je rešen da ulaže u našu nauku, kaže matematičar, kog već zli jezici kritikuju kako se "poklonio" Vučiću.

- Njima ne zameram, ja ih u potpunosti razumem. Mnogi mlađi matematičari i kolege kažu za to što radim, da je veliko ništa, odnosno štancovanje. Ali ja shvatam njihovo nipodaštavanje jer oni ne mogu da urade ono što i ja. Ista je stvar i sa predsednikom Vučićem, mnogi ga kritikuju jer ne mogu da podnesu to što je uspeo. On ima ambicije slične meni, ne moram ja da se složim s njim u politici da bih video da je njegova namera dobra - objašnjava on.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Stojan Radenović sa Aleksandrom Vučićem

Stojković je arogantni genije

Genetičar Miodrag Stojković kaže da je dobio mejl iz Ministarstva prosvete u kom ga mole da im pošalje broj telefona koji koristi u Americi, na što je ih je doktor podsetio da je "imao telefon i dok je bio u Srbiji". Radenović je to ocenio pomalo arogantnim, ali je Stojkovićevo ponašanje pripisao neiskustvu genetičara.

- On je dosta mlad i nema još životno iskustvo, stoga je tako kategorički odbio saradnju. Nema dileme, on je genije u svom poslu. Malo je bio arogantan, smatram da nije trebalo tako da se ponese. On je u Americi, ali još nije uspeo tamo. Znate li vi šta je Harvard... Pa to je na hiljade ljudi... - kaže matematičar.

Vučić nema konkurenciju, dodaje Radenović, a u nekim segmentima poput inostrane politike "njegov način rada je par ekselans".

- Ne treba se ljutiti na one koji jedino znaju da pljunu na nečiji rad jer to rade iz nemoći. Kada je reč o predsedniku, to rade jer vide da ih je on značajno nadmašio. Juče sam mu baš rekao: "Da se razumemo, nisam pristalica stranaka, ali veoma cenim kad neko napravi rezultat. Mene kritikuju jer štancujem naučne radove, vas jer štancujete auto-puteve." On mi je objasnio da će da nastoji da se manje bavi infrastrukturom, a izdvajaće više za nauku. Međutim, nisam se složio, rekao sam mu da već daje za nauku više nego što treba. Samo se ta sredstva ne dele kako treba - priča čuvani profesor.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Kamioni para

Susret sa predsednikom iskoristio je da predloži nekoliko konstruktivnih stvari kada je nauka u pitanju. Kaže, Vučić se zamislio posle toga.

- Prvo, on nije svestan da nikada nije ulagao malo u nauku. To su kamioni para, samo se ne zna gde one odlaze. Jedno od rešenja je plaćanje naučnih radova jedan na jedan. Odnosno, kada se objavi rad u naučnom časopisu, da se tek onda isplati novac jer sve drugo su mutne radnje. Neki profesori dobijaju pare godinama za učešće na projektu, a ne objave nijedan rad - tvrdi on.

Teodorović: Gnusan pokušaj prevare

Odmah posle sastanka sa Vučićem Radenovića su počeli da vređaju po društvenim mrežama zamerajući mu način na koji se rukovao sa predsednikom Srbije. Pored ostalih, po Radenoviću paljbu je osuo i akademik Dušan Teodorović, koji je na Tviter profilu napisao:

Foto: twitter.com/printscreen

- Vučiću, Radenoviću, Šarčeviću i Malom, Univerzitet u Beogradu će i u budućnosti da bude rangiran onako kako bude zaslužio. Sa gnušanjem odbijamo pokušaje prevare da naučnici iz sveta za novac iz budžeta potpisuju svoje naučne radove kao da su zaposleni na Univerzitetu u Beogradu.

Matematičar je takođe predložio predsedniku inspekciju na fakultetima koja bi ispitala kuda ide novac. Za bolji plasman nauke Radenović kaže da je neophodno da država, pored njega, privoli jednog od velikih stručnjaka Stevu Stevića da svoje naučne radove potpisuje takođe za BU. Taj stručnjak je takođe jedan od najcitiranijih.

- Naš univerzitet, da bi se popravio na Šangajskoj listi, jedino je bitno da objavljuje što više SCI radova. Sad je dobar, ali mora mnogo više radova da bude. Zato treba motivisati i naše i ljude iz inostranstva - poručuje Radenović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (48)

Loading
Djape ja

26.08.2019 07:10

Vašim uspehom,oni samo prikrivaju svoj neuspeh.

Mirjana

26.08.2019 07:10

Ne vole ih ljubomorni, zli i nekvalitetni ljudi.

Danko

26.08.2019 07:15

Profesor je odusevljen predsednikom!

ceca91

26.08.2019 07:18

Ovo su lepe vesti, nauka nam je neophodna i profesor ne treba da se obazire šta drugi ljudi komentarišu, važan je uspeh.