Mogerini: Potrebno da se Beograd i Priština vrate pregovorima

Autor: Tanjug

Vesti

30.08.2019

11:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini kaže je tokom ministarskog sastanka u Helsinkiju razgovarano o potrebi da se Beograd i Priština vrate pregovorima pod pokroviteljstvom EU i istakla da je ohrabrena pozitivnom atmosferom i duhom koji je pokazan tokom sastanka.

RepublikaFoto: Tanjug/KABINET PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE
Aleksandar Vučić i Federika Mogerini i Hašim Tači

- Nadamo se i razgovarali smo o potrebi da se Beograd i Priština vrate pregovorima pod pokroviteljstvom EU. Ohrabrena sam pozitivnom atmosferom i duhom koji je pokazan tokom sastanka kako od strane partnera sa Balkana, tako i od strane zemalja članica - poručila je Mogerini. 

Mogerini, koja je predsedavala neformalnim sastankom ministara spoljnih poslova EU, objasnila je da je na sastanak u Helsinkiju pozvala svih šest partnera sa Zapadnog Balkana zbog, kako kaže, razgovora o dešavanjima na Balkanu.

-  Ovo je format koji smo već ranije koristili na različitim sastancima, ali on nije bio uobičajan prethodnih godina kada samo na neformalne ministarske sastanke pozivali zemlje kandidate. Ovo ne stvara presedan, jednostavno smo želeli da sa našim partnerima u regionu razgovaramo o dešavanjima na Balkanu, integracijama i saradnji u regionu - izjavila je Mogerini.

Šefica EU diplomatije je ocenila da su ministarski razgovori EU 28 i partnera sa Zapadnog Balkna o razvoju situacije u regionu bili "intenzivni, iskreni i konstruktivni". 

- Naglasili smo važnost kontinuiranog rada sa njihove strane na procesima nastavka refomi, pomirenja, regionalnoj integraciji i saradnji. Istovremeno, tu je i potreba za doslednim pristupom EU - poručila je Mogerini.

Ona je dodala da očekuje da zemlje članice donesu odluke kako o počinjanju pristupnih pregovora sa Severom Makeodnijom i Albanijom, tako i o viznoj liberalizaciji za građane Kosova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading