Da li će srpski zet navijati za Srbiju?

Autor:

Vesti

02.09.2019

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši šef koordinacionog tela za KiM Nebojša Čović ocenjuje imenovanje Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za zapadni Balkan kao poruku SAD da će se više uključiti u proces sa Prištinom i da će biti više prisutna u dijalogu.

RepublikaFoto: Starsport
Nebojša Čović

- Metju Palmer je iskusan, poznaje region. Njegova diplomatska karijera je počela u Beogradu. Govori srpski jezik, pragmatičan je. Srpski je zet, što može da bude pozitivno i negativno, jer stalno treba u javnosti da se dokazuje kako balansira i kako je objektivan - kaže Čović.

Podsetio je na činjenicu da je Palmer diplomatski sazrevao u vreme administracije Klintona, a da se zna "da su Amerikanci bili konstruktori u pravljenju ovakvog monstruma kakvo je Kosovo":

- Ono što je evidentno na prvi pogled je to da se Amerika snažnije angažuje ovde. Sada mi je još jasnije i zašto su Rusi za ambasadora u Beogradu izabrali Aleksandra Bocan-Harčenka, koji je, takođe, veliki poznavalac problematike KiM.

ČOVIĆ: Moraće da se dokazuje kako balansira i kako je objektivan

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić pak dodaje da to što je Palmer "srpski zet" nije olakšavajuća okolnost.

- To može da bude i otežavajući faktor jer će pokušavati da bude nepristrasan i postoji bojazan da ne podlegne stereotipima o pogledu na kosovsku krizu koja postoje u Stejt departmentu - zaključuje Dačić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading