Martinović posle sastanka na FPN: Đilasu ne smemo dozvoliti političke eksperimente

Autor: Tanjug

Vesti

05.09.2019

18:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Srbija je ozbiljna država koja ima Ustav i zakone i ne sme da se pretvori u opitnu stanicu u kojoj će Dragan Ðilas, Boško Obradović i Vuk Jeremić da sprovode političke eksperimente, a sve zato što ih narod ne podržava i zato što ne mogu da opravdaju bojkot izbora", izjavio je danas funkcioner SNS Aleksandar Martinović.

RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ
Aleksandar Martinović

Martinović, koji je danas učestvovao na okruglom stolu vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka, na TV Pink je rekao da nije mogao da veruje da ga je na tom skupu dočekao predlog zakona o predizbornoj vladi Srbije, o predizbornoj vladi AP Vojvodine i o predizbornim organizma lokalne samouprave.

- Rekao sam da je to protivustavno, to ne postoji, takve formulacije ne postoje u Ustavu, ne postoje nigde ni u jednoj demokratskoj državi zašto nešto tako da postoji u Srbiji - upitao je Martinović.


Naveo je da je na početku današnjeg okruglog stola predsednik Nove stranke Zoran Živković izveo politički performans i najbrutalnije izvređao predsednika Srbije i SNS Aleksandar Vučića, ismevao mu se za sve što radi i potom je sa kolegom napustio skup.

- Ako izuzmemo na stranu Zorana Živkovića, koji očigledno više ne predstavlja bilo kakvu političku snagu u Srbiji, moj lični zaključak vezan za sve te brojne ideje kako treba reformisati naš politički sistem je, kad sve saberete i oduzmete, da se sve svodi na jedno - samo da pronađemo neki način da sprečimo Vučića da uopšte učestvuje na izborima ili u izbornoj kampanji - kaže Martinović.

 

 

Naveo je da je danas rekao i predstavnicima NVO i predstavnicima pojedinih političkih stranaka da je Zakon o izboru narodnih poslanika doneo DOS 2000. godine, da je prvobitni Zakon o finansiranju političkih aktivnosti predložila vlada Zorana Živkovića, da je 2011. donet novi Zakon o finansiranju političkih aktivnosti kada je predsednik Repubilke bio Boris Tadić i kada je taj zakon u parlamentu izglasala DS.


- U to vreme posle 2.000 imali ste izbore 2003, 2007, 2008, pa 2012. i ništa nije bilo sporno u tim zakonima sve dok je DS, odnosno dok su stranke DOS-a, uspevale posle tih izbora da formiraju vlast u Srbiji - naveo je Martinović.

Problem je, kaže, nastao, po njima, onoga momenta kada je po tim zakonima koje su oni donosli pobedio Vučić i SNS.

- Od tada u Srbiji navodno ništa ne funkcioniše, Vučić je diktator, imamo najgori mogući politički sistem. I danas sam pitao kažite mi sve te vaše ideje, kako treba reformisati politički sistem u Srbiji, sve je to super, ali kažite mi gde to postoji? Da li to postoji u bilo kojoj civilizovanoj, demokratskoj državi na svetu ili u EU? Jel to postoji u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji. Pa ne, kaže, to ne postoji nigde, ali bi bilo dobro da postoji u Srbiji - naveo je Martinović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
Suncica

05.09.2019 19:29

Zahtevi koje opozicija istice se svode na nepostojanje Vucica na izborima.

Sara

05.09.2019 19:50

Opozicija smislja nerealne zahteve, sve sa ciljem da dođu na vlast bez izbora,pošto na izborima ne bi imali ni svi zajedno 1% podrške.

ceca

05.09.2019 20:06

Djilas je deo istorije mracne Srpske politike

ceca

05.09.2019 20:08

Srbija je ozbiljna drzava i Ustav i Zakon se moraju postovati.