Đurić o "teškim i ružnim" rečima Amfilohija: Izdajnikom nazivate predsednika, ne za nešto što jeste uradio, nego za nešto što Vi mislite da bi uradio

Autor: Tanjug

Vesti

08.09.2019

16:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić u otvorenom je pismu mitropolitu Amfilohiju zamerio na "teškim i ružnim rečima" koje je ponovo uputio na račun drrzavne politike Srbije i njenog predsednika, navodeći da time čini suprotno od onoga zasta se, kako tvrdi, zalaže.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Marko Đurić

Ðurić kaže da ima razumevanja za pastirsku brigu koju mitropolit iskazuje za pravoslavni narod i svetinje na Kosovu i Metohiju, te da smatra da je legitimno i neotuđivo pravo i njegova obaveza da o tom važnom pitanju iznesete svoj stav, ali dodaje, rizikujući da i sam postane meta kletvi i besa, da su njegove reči "ubojite, otrovne i teške i da se njima mogu radovati samo neprijatelji našeg naroda, kojih nije malo ni na Kosovu i Metohiji, ni u republici iz koje mitropolit dolazi".

- Vi unapred i tužite i presuđujete i govorite da znate kakva bi bila srpska politika. Izdajnikom nazivate srpskog predsednika, čoveka sa najvećom političkom težinom među Srbima, ne za nešto što jeste uradio, nego za nešto što Vi mislite da bi uradio - navodi Đurić.

Kaže dase ne seća da je mitropolit sa toliko zlovolje nastupao u javnosti u trenutku dok je Crna Gora, koja je takođe kolevka srpske državnosti, napuštala državnu zajednicu sa Srbijom.

 

 

Ne seća se ni da je proklinjao "nekadašnje (možda i sadašnje) pulene i miljenike iz prethodnih vlasti" kada su ćutali na proglašenje kosovske nezavisnosti, na to reagovali saopštenjima, istovremeno desetkujući našu vojsku i ekonomiju.

- Uz uvažavanje svega što ste učinili za opstanak Srpske pravoslavne crkve i njene svetinje u Crnoj Gori, pitam se sa kakvim ste pobudama prećutali da je država Srbija upravo pod rukovodstvom Aleksandra Vučića, dajući finansijska sredstva i podršku stručnih ustanova, potpuno ili delimično obnovila 49 crkave i manastira na Kosovu i Metohiji - pita Đurić i odgovara da je uveren da mitropolit to jako dobro zna.

Kaže i da bi mitropolit bio u pravu da je predsednika Vučića nazvao ktitorom i zaštitnikom naše crkve i pravoslavne vere na Kosovu i Metohiji, umesto što ga optužuje za stvari koje ni izbliza nisu tačne.

- Ljutite se Vi koliko hoćete, ali nije niko drugi nego Aleksandar Vučić odbio sve pritiske velikih sila da Srbija prizna nezavisnost Kosova i sprečio članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama, marljivo radio sa svojim timom i doveo do povlačenja priznanja nezavisnosti od strane 15 država - navodi Đurić.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading