Palmer: Nova vlada u Prištini mora biti spremna da suspenduje takse

Autor: Tanjug

Vesti

18.09.2019

22:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da sledeća kosovska vlada u Prištini mora da bude spremna da suspenduje tarife na srpske proizvode, koje su, kako je naveo, prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Metju Palmer

Palmer je za Glas Amerike rekao da se SAD nadaju da bi Srbija na ukidanje tarifa odgovorila svojim inicijativama, koje bi, kako je naveo, obuhvatile i potencijalnu suspenziju kampanje za povlačenje priznanja Kosova, i da bi na tim osnovama, dve strane mogle da se vrate za pregovarački sto u pozitivnoj atmosferi, okrenuti postizanju sporazuma.

- Prva stvar je da sačekamo izbore na Kosovu koji su zakazani za 6. oktobar, posle čega sledi proces formiranja vlade - rekao je Palmer za Glas Amerike posle povratka iz posete regionu, tokom koje se sastao sa predstavnicima Beograda i Prištine.

On je dodao da će SAD jasno staviti do znanja da su očekivanja Vašingtona da sledeća vlada u Prištini bude vlada koja je za dijalog, vlada koja je spremna da suspenduje tarife, koje su prepreka nastavku procesa dijaloga.

Kako je istakao, Vašington očekuje da to bude vlada koja je spremna da sastavi pregovaracki tim sa snažnim ovlašcenjima i spremna da se angažuje za pregovarackim stolom sa Srbijom, sa ozbiljnošcu u nameri da postigne sporazum o normalizaciji odnosa.

- Sjedinjene Države ce biti sa njima u svakoj fazi procesa, ali Kosovo mora da preuzme kontrolu nad svojim sudbinom - naglasio je Palmer.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading