PORUKA PUTINA: Nema rešenja za Kosovo bez Rusije

Autor: novosti.rs

Vesti

27.09.2019

07:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograd, kao i dosad, može da računa na podršku Moskve prilikom rešavanja kosovskog pitanja. Takvu poziciju Kremlja najbolje oslikavaju reči Vladimira Putina: "Rusija će biti uz Srbiju", koje je predsedniku Aleksandru Vučiću preneo šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u sredu uveče u Njujorku.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

Lider RF zastupa stav da neće biti rešenja za KiM bez Rusije, odnosno da će za Kremlj biti prihvatljiv onaj dogovor koji bude odgovarao i našoj strani.

Lavrov i Vučić sastali su se na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, a kako je šef naše države kazao, tom prilikom istaknuta je "podrška Srbiji za poštovanje međunarodnog prava i po pitanju KiM, za očuvanje integriteta naše zemlje i podrška srpskom stavu".

Poruke iz Moskve, koje je na Ist Riveru Lavrov preneo Vučiću, prema oceni nekadašnjeg ambasadora Zorana Milivojevića, nije čuo samo Beograd, već i svi drugi "koji treba da ih čuju":

- Stav Rusije podrazumeva tri ključne stvari: podržavaju Srbiju u naporima da sačuva KiM, rešenje za ovo pitanje je u nadležnosti Saveta bezbednosti UN i na osnovu njegove rezolucije 1244, kao i to da je međunarodno pravo osnov za rešavanje pitanja KiM. Sve to znači da bez Rusije nije moguće postići rešenje i jako je važno što se to čulo i u Njujorku, gde je predsednik Vučić razgovarao o KiM i sa predstavnicima Amerike i sa nemačkom kancelarkom Merkel, kao i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom, s obzirom na to da zapadni centri moći hoće da se ovaj proces ubrza.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sergej Lavrov

Vučić je u Njujorku naveo i da je sa ruskim ministrom razgovarao o situaciji u BiH i da mu je preneo da je za Srbiju važno da se poštuje Dejtonski sporazum:

- Lavrov je takođe rekao da je Dejtonski sporazum međunarodno-pravni ugovor i da ne sme biti njegovog kršenja, kao i da bi, ko god ulazio u njegovo kršenje, morao da računa na negativne posledice.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading