OTKRIVAMO! Ovo je pravi razlog ataka na ministra: Malog ruše jer im nije dao pare!

Autor:

Vesti

01.10.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Profesor i biznismen Raša Karapandža, koji iz inostranstva pljuje po Srbiji, najviše na Tviteru, iz ličnog animoziteta vodi opasnu kampanju protiv ministra finansija Siniše Malog, optužujući ga da je plagirao svoj doktorski rad. Sve to, kako pokazuju saznanja do kojih je došao naš list, zato što je Mali svojevremeno, dok je bio u Upravnom odboru Komercijalne banke, odbio posao sa njegovom kompanijom.

RepublikaFoto: Tanjug/Bojan Stekic
Siniša Mali

Naime, ovaj profesor Evropske škole za biznis suvlasnik je kompanije CIF (Centar za investicije i finansije), koja je proizvodila softver risk gard (risk guard) za merenje i upravljanje finansijskim rizicima.

- Siniša Mali, koji je u to vreme bio na čelu Upravnog odbora Komercijalne banke, nije želeo da kupi softver od njih jer je smatrao da on ne valja. To se kasnije i ispostavilo kao tačno. Tu je sve i počelo. Od tada Karapandža ima lični animozitet prema Malom. Kako nema šta drugo da priča protiv njega, jer otkako je Mali na čelu Ministarstva finansija, država ima suficit i sve druge dobre parametre, on pokušava da dovede u pitanje njegovo akademsko zvanje - priča dobro obavešteni sagovornik Srpskog telegrafa iz bankarskih krugova.

RUŽNI MOTIVI

Prema rečima našeg sagovornika, nekoliko banaka koje su kupile sporni softver od CIF na kraju njim nisu bile zadovoljne, te je Mali svojevremeno očito doneo dobru odluku.

Matić: Kod njega postoji lična fiksacija na Sinišu Malog

Potpredsednik SNS Milenko Jovanov smatra da je čitav slučaj "Karapandža" interesantan, te da bi trebalo dublje istražiti pozadinu svega.

- Ne bi me iznenadilo da je zbog neostvarenog interesa udario na Sinišu jer cela ta ekipa oko Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i ostalih sve radi samo iz ličnog interesa. Njima niti je stalo do građana niti do države, već sve rade po onoj dobroj staroj "ima li mene tu". Pošto odlukom Siniše Malog nije uspeo da uzme pare, on je očito rešio da mu se osveti tako što će na ovaj način pokušati da uruši njegov kredibilitet - kaže Jovanov.

RepublikaFoto: youtube.com/DW Srpski/Srpski
Raša Karapandža‚

Karapandža: Mali nije odbio moju firmu

Raša Karapandža je Srpskom telegrafu juče poslao sledeći odgovor:

- Zaposlen sam jedino na univerzitetu. Manjinski udeo posedujem u CIF, kao i u "Oraklu". Na sajtu CIF može se videti da Komercijalna banka jeste klijent CIF, kao što je i Vlada Srbije klijent "Orakla". I inače, Upravni odbor Komercijalne banke ne može da donese odluku o kupovini softvera. Takve odluke donosi izvršni odbor. Ako je Siniša Mali kao član UO donosio odluke o kupovini bilo kog softvera, zloupotrebio je položaj - tvrdi Karapandža.

Dodao je da u periodu od godinu dana, koliko je Mali bio u UO Komercijalne banke, ona nije sprovela nijedan tender za nabavku softvera na kome je CIF učestvovao.

- Odbijanje CIF se nije desilo i ja zaista ne znam o čemu govorite. Drugo, ja nikoga nisam uzeo na zub, Sinišu Malog ne poznajem i nemam baš ništa lično protiv njega. Ja se bavim njegovim doktoratom - poručio je on.

Da se iza Karapandžinih napada kriju neakademski motivi, svedoči i sam način na koji on to radi, smatra Marko Matić iz medijske mreže Antidot.

- Tako imamo njega kao čoveka iz akademske zajednice, koji izuzetno nestručno obrađuje temu plagijata. Očigledno je da je njemu cilj da obmane i izmanipuliše veći deo javnosti kojoj tema plagiranja nije bliska i koja u nju nije dovoljno upućena i baš zbog toga, umesto priče o naučnoj relevantnosti navodno plagiranih delova spornih radova, Karapandža čitavu priču prevodi na politički teren. Uz to, i okolnost da kod njega postoji lična fiksacija na Sinišu Malog jasno ukazuje o čemu se ovde zaista radi i šta je pozadina čitave priče - ističe Matić za Srpski telegraf.

MORALO BRŽE

Čak i jedan od pripadnika opozicije, lider LDP Čedomir Jovanović, smatra da je Mali žrtva u ovoj priči.

- Ja shvatam da je Siniša Mali žrtva tog životinjskog političkog života. Za mene je normalno da mladi ljudi budu politički angažovani i nije bitno na čijoj su strani. Ja ne poznajem Sinišu, čuo sam da je bio štreber na fakultetu. To je moralo brže da se reši, tako da rešenje doktorata Siniše Malog bude rešenje i svih drugih doktorata - rekao je Jovanović gostujući na TV Pink.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
Vesna

01.10.2019 07:43

Svi oni koji napadaju Malog, nemaju nu u pola ostvarenih rezultata u obrazovanju, kao sto on ima .

mika

01.10.2019 07:44

Nije ni čudno što su se okomili na ministra.

Borko

01.10.2019 07:47

Njima je očigledno samo novac u glavi i to im je jedini motiv za sve što rade.

maja

01.10.2019 07:52

Opoziciji smeta kada se radi po zakonu