Ružić o blokadi taksista: Svi da se fokusiraju na interes građana Beograda

Autor: Tanjug

Vesti

30.09.2019

19:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić danas je povodom protesta beogradskih taksista izrazio nadu da će uskoro biti pronađeno rešenje što će otkloniti bloklade ulica i zadovoljiti sve zainteresovane strane, navodeći da njegovo ministarstvo nema direktna ovlašćenja za ovu oblast.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Branko Ružić

Ružić je u saopštenju apelovao da se sve strane fokusiraju na interes građana Beograda.

Ružić je napomenuo da će Ministarstvo nastaviti da pruža podršku i pomoć radnoj grupi u obimu koji ona smatra da je potreban, podsetivši da je on član radne grupe Vlade Srbije za analizu i davanje predloga i mišljenja u vezi sa primenom propisa u oblasti taksi prevoza.


U saopštenju koje je dostavljeno medijima Ružić je naveo da je nadležnost kontrole taksi prevoza putnika definisana Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, što je nadležnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a za čiji nadzor je odgovoran republički inspektor tog Ministarstva.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nadležno je za Zakon o udruženjima, kojim su uređeni, kako je naveo, osnivanje i pravni položaj udruženja, upis i brisanje iz registra, članstvo i organi, statusne promene i prestanak udruženja, kao i druga pitanja značajna za rad udruženja.


- U dopisu koje je ovo ministarstvo uputilo Ministarstvu saobraćaja u februaru ove godine ukazali smo da udruženja, u skladu sa Zakonom o udruženjima, mogu da obavljaju privrednu ili drugu delatnost kojom se stiče dobit, kao i da se delatnost upisuje u odgovarajući registar, a sve to u skladu sa propisima koji tu oblast uređuju - navodi se u saopštenju.

Za kontrolu da li je udruženje ispunilo uslove za obavljanje delatnosti i da li je obavlja u skladu sa zakonom nadležna je inspekcija, dok Upravna inspekcija, koja radi u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave ne vrši nadzor nad primenom tih posebnih propisa, odnosno u konkretnom slučaju, nad kontrolom rada udruženja u oblasti taksi prevoza putnika, alii nijedne druge privredne delatnosti.

Organizatori protesta taksista poručili su danas da zbog nepoštovanja Zakona o prevozu putnika i pasivnosti države uzimaju stvar u svoje ruke i da smatraju da su krivci ministar Ružić i ministar energetike Aleksandar Antić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Sava

01.10.2019 15:11

Dozvolite taksi da vozi ko god hoće, samo da plati porez.