Mirković: Đilas povećao cenu grejanja 2,5 puta za pet godina

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

02.10.2019

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada Beograda Aleksandar Mirković izjavio je danas, reagujući na zahteve SzS da se smanji cena grejanja u Beogradu, da se ta cena nije menjala u poslednje četiri godine, a da je Dragan Ðilas povećao cenu grejanja 2,5 puta za samo pet godina, dok je bio gradonačelnik.

RepublikaFoto: Tanjug/Oksana Toskic/N.Mandić
Mirković / Đilas

- Poslednje četiri godine cena grejanja je ostala ista, dok je u vreme kada je Dragan Ðilas vladao Beogradom sa 40,57 dinara po metru kvadratnom, koliko su građani plaćali kada je 2008. godine preuzeo vlast, porasla na 103,64 dinara koliko se plaćalo kada je Ðilas bio smenjen - naveo je Mirković u pisanoj izjavi. On je naveo da građani nisu zaboravili šta je Ðilas radio sa tom cenom dok je bio gradonačelnik.

- I, sada će on i njegovi portparoli da pričaju kako je grejanje skupo. Toliko o Ðilasovom bezobrazluku -  naveo je Mirković. Mirković je, takođe, naveo i da su, dok je Ðilas povećavao cene, Beogradske toplane su radile sa gubitkom od oko 300 miliona dinara. - Tako Ðilas poveća cenu grejanja 2,5 puta i firma mu radi sa gubitkom. Naravno, zato što je državna. Da je Ðilasova privatna firma imala bi promet od 619 miliona evra - naveo je Mirković.

Dodao je da Toplane danas, sa skoro istom cenom grejanja kao u Ðilasovo vreme, koja nije menjana, imaju dobitak od 4,4 milijarde dinara koji uplaćuju u budžet, da bi se od tog novca isplaćivale subvencije za vrtiće i javni prevoz. - To je zato što ne krademo kao Ðilas - dodao je Mirković.

Kada je reč o deponiji Vinča i odluci o naplaćivanju cene za uslugu tretmana i odlaganja komunalnog otpada, Mirković navodi da Ðilas već godinu dana priča kako će biti uvedena taksa koju će građani da plaćaju. - Sada kada smo smanjili cenu grejanja i tako obezbedili da građane nova usluga ne košta ni dinar više, Ðilas ne prestaje da laže. Razlog ovog puta je da sakrije nečistu savest - kaže Mirković. Dodao je da je Skupština grada je 7. jula 2011. godine usvojila plan po kome bi svako domaćinstvo za ovo što sada neće plaćati ništa, plaćalo po 125 evra godišnje ili 10,41 evro mesečno odnosno 1.239 dinara.

- Tu je razlika između nas i Ðilasa. On je planirao da uvede ovu cenu od 125 evra godišnje, a pri tom je povećao cenu grejanja sa 40,57 na 103,64 dinara. Mi smo smanjili cenu grejanja i drugih usluga, pa građani uvođenjem cene za tretman i odlaganje komunalnog otpada ne plaćaju ni dinar više, a već četiri godine ne menjamo cenu grejanja. To je razlika između lopova i onih koji rade za narod - zaključio je Mirković. Šef odbornika SzS u Skupštini grada Nikola Jovanović zatražio je danas da se cena grejanja smanji odmah, a ne za tri godine, i naveo da Grad preko cene grejanja pljačka Beograđane. Naveo je da je gradska vlast uvela novu taksu, za preradu otpada, i da će sva domaćinstva mesečno plaćati preko 300 dinara više nego do sada, a da je ta taksa nepotrebna i štetna.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading